IZVJESTAN REBALANS

Zagrebački proračun podbacio za 288 milijuna kuna

15.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za prvih šest mjeseci ove godine, što ga je gradonačelnik Milan Bandić uputio u Gradsku skupštinu, pokazuje da je plan punjenja proračuna podbacio za 288 milijuna kuna

Proračun za 2011. zacrtan je na 6,85 milijardi kuna, a u prvom polugodištu njegovo punjenje kroz prihode i primitke stalo je na 44,31 posto ili u kune prevedeno na 3,03 milijarde.

Prihodi su planirani na 6,64 milijarde kuna, a u proračun je ukalkulirano i dvjesto milijuna kuna za kredit koji se planira dignuti u ovom dijelu godine. Drugim riječima, ako se nastave negativni trendovi, proračunski prihodi mogli bi na kraju godine biti manji za 600 milijuna kuna od plana.

U Gradskoj upravi kao glavnog krivca za lošije punjenje vide u 'trendu nepovoljnih gospodarskih kretanja koji se očitovao kroz realni pad bruto domaćeg proizvoda, smanjenje industrijske proizvodnje, padu osobne potrošnje, investicija i porastu nezaposlenosti'.

U usporedbi s istim periodom prošle godine, prihodi su pali za 265 milijuna kuna. Gotovo 70 posto proračunskih prihoda čine porezi, a od njih se u proračun slilo 2,15 milijardi kuna ili 3,1 posto manje od plana.

Visoka nezaposlenost kumovala je tome da se od poreza i prireza na dohodak uprihoduje 2,02 milijarde kuna ili 109 milijuna kuna manje od onog što je planirano. Pa ipak, da nije sve tako sivo upućuje i to da je od poreza na imovinu Gradu sjelo 108,3 milijuna kuna, što je na 62 posto godišnjeg plana.

Iako je prerano za ustvrditi, ovaj podatak mogao bi upućivati na pozitivne trendove na tržištu nekretnina. Da građevinarstvu dolaze bolja vremena, svjedoči i da su primici od komunalnog doprinosa i naknada naplaćeni u iznosu od 507,3 milijuna kuna, što je na razini plana.

No rashodi su izvršeni na 42,10 posto odnosno u iznosu 2,88 milijardi kuna.

U Gradu ističu kako su, unatoč nižoj naplati prihoda, uredno isplaćivali plaće, naknade koje proizlaze iz socijalnih prava te da su uredno servisirali dug.

Što o punjenju proračuna misle gradski zastupnici koji su još prije ljeta isticali kako je nužan njegov rebalans, znat će se 27. rujna, za kada je zakazana sjednica Gradske skupštine.