'OTVORENA' VLAST

Hrvatskom vlada kultura tajnosti

14.09.2011 u 16:04

Bionic
Reading

I dok intelektualci, mediji i nevladine udruge upozoravaju da Hrvatskom vlada kultura tajnovitosti, vlast ne odustaje od tvrdnji da je njezina vladavina otvorena prema javnosti

Na Okruglom stolu Partnerstva za otvorenu vlast u Novinarskom domu u Zagrebu u organizaciji Ureda predsjednika, Veleposlanstva SAD-a i Vlade RH političari su iskazali zadovoljstvo stupnjem otvorenosti naših institucija, dok su nevladine udruge i nezavisni stručnjaci uputili kritike zbog fiskalne netransparentnosti i nemogućnosti pristupa informacijama.

Razlika u gledištima se temelji na činjenici da su odgovorni zadovoljni donesenim zakonima, ali predstavnici građanskih inicijativa upozoravaju da ti zakoni često ostaju mrtvo slovo na papiru.

Jelena Berković
iz GONG-a je rekla da se i na ovom okupljanju moglo čuti puno riječi političara, ali državna tijela pokazuju da ta volja ne postoji. 'Mi živimo u kulturi tajnosti, a to vidimo po svim stvarima koje se u posljednje vrijeme otkrivaju, a bile su tajne', rekla je Berković. Za GONG-ovce su jedan od važnijih primjera nemogućnosti pristupa informacijama zatvorene sjednice Vlade na kojima se odlučuje o dodjeli sredstava iz proračunskih rezervi, a na kojima se dijeli novac lokalnim sredinama u kojima vlada HDZ ili njihovim koalicijskim partnerima ili nevladinim udrugama bliskim Vladi.

Partnerstvo za otvorenu vlast je inicijativa kojoj je svrha osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnog društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima.

Politički analitičar Ivan Rimac iznio je problem vezan uz školske odbore koji su također korisnici državnih sredstava, ali se 'ni na jedan način ne može saznati što su radili i na što su potrošili sredstva koja su dobili'. Predsjednik Novinarskog društva Zdenko Duka je rekao da Vlada i dalje, unatoč nekim pozitivnim pomacima u odnosu na prethodnu Sanaderovu, više ide za tim da sakrije nego da se otvaraju informacije. 'Jedna televizija s državnom koncesijom zbog jednoga priloga otprije dva, tri tjedna iz Vlade više ne dobiva pozive na događanja', priložio je primjer Duka, na što se nadovezala Berković, rekavši da su na razne načine dugo pokušavali doći do informacija o pregovorima s Europskom unijom od Vlade i na kraju nisu uspjeli, ali zato neke informacije možemo čitati na stranicama crnogorskog ministarstva vanjskih poslova.

Govorilo se i o nužnosti fiskalne transparentnosti te je Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, rekla da, što se tiče fiskalne transparentnosti, Hrvatska spada u grupu zemalja koje daju samo neke informacije o proračunu. 'Stvar je političke volje koliko će se informacija o tome objaviti jer to ništa ne košta', rekla je Ott.

Okrugli stol Partnerstvo za otvorenu vlast otvorili su predsjednik Republike Ivo Josipović, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Luka Bebić, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren i američki veleposlanik u Zagrebu James Foley.

Vandoren
je rekao da će hrvatska borba protiv korupcije biti ogledni primjer svim drugim zemljama koje će proći proces pristupanja Europskoj uniji. Veleposlanik Foley ukazao je na probleme s kojima se investitori suočavaju na lokalnoj i regionalnoj razini, kao i u odnosima s raznim agencijama koje nikome ne polažu račune i zbog čega su propali brojni projekti. Ministar Jandroković je hvalio dostignuća Vlade, a Luka Bebić rekao da borba protiv korupcije ne smije biti selektivna, jednosmjerna, usmjerena zbog dnevne politike, nego trajna i sustavna, a ne kao moda. Predsjednik Josipović je istaknuo da neki doneseni zakoni imaju svoje zamke, konkretno zakon o sukobu interesa, koje poništavaju svrhu zbog koje je donesen zakon. Upozorio je na političare koji se koriste sustavom samo za osobnu korist uhljebljujući se u institucijama te izrazio nadu da će zlo korupcije biti svedeno na najmanju moguću mjeru. Predsjednik je upozorio da, prema izračunima, korupcija godišnje stoji Hrvatsku između 10 i 11 milijardi kuna.