PRISAVSKA VELETRGOVINA

HRT u dvije godine na natječaje potrošio 300.000 kuna

14.09.2011 u 13:19

Bionic
Reading

U nešto manje od dvije godine HRT je na raspisivanje javnih natječaja za formiranje vodstva kuće, plaćanje putnih troškova članovima Programskog vijeća, a odnedavno i članovima Nadzornog odbora te samo organiziranje sjednica potrošio oko tristo tisuća kuna

Otkako je 8. prosinca 2009. godine Josip Popovac na Prisavlju preuzeo fotelju smijenjenog Vanje Sutlića, na HRT-u je s manje ili više uspjeha provedeno sedam natječaja, a osmi bi trebao biti raspisan idućeg tjedna.

Četiri propala su provedena dok je na snazi bio stari Zakon o HRT-u i na njima se tražio Sutlićev nasljednik jer je Popovčev mandat kao vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja vrijedio šest mjeseci, a tri su provedena sukladno zahtjevima novog Zakona o HRT-u.

Na njima je jednom uspješno izabran predsjednik Uprave, a dva, na kojima su birana dva člana Uprave, propala su, zbog čega bi treći natječaj trebao biti raspisan idućeg tjedna. A garancije da će jedno upražnjeno mjesto biti popunjeno, jer jučer je izabran Zoran Mihajlović, nema.

Na traženje čelnih ljudi kuće putem oglasa u novinama, održavanje sjednica i plaćanje putnih troškova, otkad je na snazi novi Zakon o HRT-u, potrošeno je 120 tisuća kuna. Kada se tome pridoda i 40 tisuća koje će se potrošiti na idućem natječaju, dolazimo do brojke od 160 tisuća kuna, što nam je potvrđeno na Prisavlju.

Dodamo li navedenom i troškove za natječaje, dok je na snazi bio stari Zakon o HRT-u, kada javni RTV servis nije imao i pet članova Nadzornog odbora već samo 11 vijećnika, pa su troškovi bili i neznatno niži, dolazimo do iznosa, za sedam plus jedan natječaj, od oko 300 tisuća kuna

Krivce za razbacivanje novca pretplatnika treba tražiti prije svega u političarima, ponajviše u vladajućim strukturama, neodgovornim vijećnicima i članovima NO-a, ali i u samom rukovodstvu kuće.

Borba za prevlast na Prisavlju, čiji prihodi od pretplate sežu do 1,1 milijardu kuna, nikad nije bila izraženija. Quid pro quo na snazi je dvije godine, želja za vladanjem i upravljanjem te instaliranje podobnih na ekran uoči izbora postalo je važnije od programa i budućnosti kuće.

Stoga i ne čudi što je jesenska shema u krnjem obliku predstavljena prije nekoliko dana, što su spotovi koji je najavljuju rađeni u zadnji čas.

Zato ne treba čuditi ni bijes vijećnika Ante Tomića koji je nakon jučerašnjeg propalog natječaja čitavu stvar nazvao kretenizmom i neviđenom idotarijom, a predsjednica Vijeća Nada Zgrabljić Rotar je dodala kako je očito da neki članovi PV-a i NO-a igraju za osobne ili političke interese.