ŠIBENIK - ŠPANJOLSKA

Roditelji u Caritasu mole novac za ekskurziju

26.03.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Nekoliko roditelja učenika šibenske Gimnazije pokucalo je na vrata Caritasa biskupije Šibenik tražeći od njih pomoć kako bi djeci mogli platiti veoma skupu ekskurziju u Španjolsku

ŠIBENIK - Kako je Slobodnoj Dalmaciji potvrđeno u šibenskom Caritasu, roditelji su poniženi i dovedeni u očajnu situaciju. U Caritasu tvrde kako velik broj roditelja šuti o tom problemu, jer je boje da će im djeca u završnom razredu Gimanzije biti šikanirana.

'Jučer nam je došla majka jednog učenika koja nema novca za ekskurziju. Ona ima četvero djece. Muž jedini radi u obitelji, a imaju i kredit za stan od 2800 kuna', navodi Miljenko Jukić iz šibenskog Caritasa.

Inače, učenici trećih razreda šibenske Gimnazije trebali bi krenuti na sedmodnevnu ekskurziju u Španjolsku 10. srpnja. Ako plate odmah, cijena je 4500 kuna, a u tri rate 4700 kuna. Ako odgode plaćanje do prosinca, cijena ekskurzije raste na ogromnih 5300 kuna.

'Nažalost, sve je više obitelji koje spajaju kraj s krajem, pa ne mogu plaćati skupe ekskurzije. Takve situacije su traumatične za cijele obitelji. Mislim da bi svi u društvu trebali imati solidarnosti za takve obitelji. U ovom slučaju to se, prije svega, odnosi na škole i turističke agencije. Držim da bi škole trebale forsirati da se ide na jeftinije ekskurzije unutar Hrvatske. Što se agencija tiče, one bi mogle napraviti takve ponude koje neće ići striktno za visokim zaradama. Mi iz Caritasa dižemo glas protiv takve prakse, jer držimo da stanje postaje alarmantno', kaže don Marinko Mlakić, ravnatelj Caritasa biskupije Šibenik.

'Mi svake u godine u ponude stavimo i Hrvatsku. Međutim, djeca ne žele ići na ekskurzije u Hrvatskoj, a roditelje nitko nije tjerao da pristanu na put u Španjolsku. Bilo je nekoliko roditeljskih sastanaka na tu temu i oko 120 ih je stavilo potpis da se ide u Španjolsku', kazala je Ivanica Belamarić, ravnateljica šibenske Gimnazije.