PODSJETNIK NA POVIJESNI DAN

Obilježena 68. obljetnica sjedinjenja Istre s domovinom

13.09.2011 u 17:09

Bionic
Reading

Svečanom sjednicom pazinskoga gradskog vijeća danas je obilježena 68. obljetnica sjedinjenja Istre s maticom zemljom i 20. obljetnica donošenja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske

Predsjednik gradskog vijeća Stjepan Gabrić podsjetio je da je u rujnu 1943., nakon 25 godina talijanske okupacije i 20 godina ropstva pod fašizmom, okružni narodnooslobodilački odbor istarskom narodu i svijetu objavio da se Istra priključuje matici zemlji te proglašuje ujedinjenje s 'ostalom našom hrvatskom braćom'. Time je istarski narod pokazao odlučnost u borbi za svoje nacionalno oslobođenje i opredjeljenje te da će stečenu slobodu braniti svim sredstvima, kazao je Gabrić.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić naglasio je kako su događaji u Pazinu u rujnu 1943., koji su poslije potvrđeni na sjednici Sveistarskog sabora 25. rujna također u Pazinu, zapisani kao najsvjetliji trenutci u istarskoj povijesti u prošlome stoljeću.

'To svjedoči i odluka Hrvatskog sabora iz 2005. kojom je 25. rujna, kao povijesni dan, kad su u Pazinu donesene odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, proglašen spomen-danom Republike Hrvatske, a u Istri se slavi kao Dan županije', istaknuo je Krulčić.

Govoreći o sadašnjem trenutku grada Pazina, kazao je kako gospodarska kriza negativno utječe na poslovanje poduzetnika i standard građana, pa i gradske financije. Unatoč tomu, dodao je, nastavljaju se provoditi programi važni za cjelokupno pazinsko gospodarstvo, pa se tako nastavlja gradnja i uređenje komunalne infrastrukture, uređuje se i oprema poslovna zona Ciburi, a provode se i mjere pomoći poduzetnicima.

'Unatoč otežanim uvjetima poslovanja rezultati zadovoljavaju. Stoga i u daljnjem radu očekujem potporu građana koji će putem vijeća svojih mjesnih odbora promicati zajedničke interese važne za kvalitetniji život svih građana Pazinštine', zaključio je Renato Krulčić.