NADZORNI ODBOR HRT-A

Luks pozvala novinare na sjednicu pa ih izbacila s nje

13.09.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Silvija Luks, predsjednica Nadzornog odbora HRT-a, nakon što je novinare danas pozvala da prisustvuju sjednici navedenog tijela, iste je, demokratskom metodom, odlučila izbaciti

Sjednice NO-a su, otkad je ustrojeno to tijelo, u skladu s novim Zakonom o HRT-u, uvijek bile zatvorene za javnost, a s njih su uglavnom izlazila škrta priopćenja iz kojih se ništa nije dalo iščitati.

Stoga su novinari ostalo nemalo iznenađeni kada im je prišla Luks i upitala ih žele li prisustvovati sjednici na kojoj se raspravljalo o strateškom dokumentu – planu restrukturiranja - o kojem je tportal.hr pisao prije nekoliko dana. Sasvim očekivano, novinari su poželjeli izvještavati sa sjednice, ali onda je uslijedio obrat.

Luks
je, kao što nalažu propisi, zatražila od preostalih članova NO-a da se javno izjasne žele li novinare na sjednici. Kako se radi o osjetljivoj materiji, koju su na Prisavlju brižljivo čuvali od očiju javnosti, bilo je za očekivati da preostala tri člana (Orsat Miljenić nije prisustvovao sjednici) budu protiv novinara.

To se i dogodilo, ali se i dogodilo to da i Luks koja ih je pozvala podigne ruku protiv njih. Upitana zašto ih je uopće zvala kad ih ustvari nije željela, predsjednica NO-a je ustvrdila 'da su se pojavili određeni neistiniti napisi'.

Što je Luks pogodilo, nije poznato, jer nijedan tekst sa zajedničke sjednice Programskog vijeća i NO-a koja je održana netom prije sjednice NO-a, na kojoj se biralo dva člana Uprave HRT-a, u tom trenutku nije bio objavljen.

Je li Luks pretpostavila da bi novinari mogli objaviti informaciju da je kažnjena sa 600 kuna zbog neodazivanja na sudsko ročište na Općinskom sudu na kojem se trebala naći nakon što ju je za klevetu tužio ravnatelj HTV-a Mislav Stipić, ostat će pod velom tajne. Baš kao što će ostati tajna čiji su listići bili nevažeći kada su se birali članovi Uprave, zbog čega ona još uvijek nije kompletirana.