CRNI FONDOVI HDZ-A

Josipović: Teško da je samo Sanader odgovoran

12.09.2011 u 18:28

Bionic
Reading

Gdje god ima sumnje u kriminal to treba istražiti, izjavio je danas predsjednik Republike Ivo Josipović, osvrćući se na medijske napise o crnim fondovima HDZ-a, te ističući da tu temu treba odmaknuti od politike i prepustiti pravosuđu da slučaj istraži bez pritiska javnosti i politike

'Ovo je jedno pitanje koje je neugodno za vladajuću stranku, no ova tema ušla je u pravosudne vode i ne bi trebala biti predmet rasprave političara. Pustimo pravosuđe da utvrdi što je istina ili nije i da donese pravorijek', izjavio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu'.

Istaknuo je da će građani sami prepoznati 'ovu ili onu političku dimenziju cijelog tog predmeta', ključnim ocijenivši da se te sumnje istraže bez ikakvih pritisaka javnosti i politike.

Otvaranje tog slučaja predsjednik vidi i kao povod za razmišljanje o daljnjim reformama hrvatskog političkog sustava, što uključuje i izborni te sustav funkcioniranja političkih stranaka kao i odgovornost sudionika političkog života.

Upitan misli li da se sva krivnja za navodno nezakonito financiranje HDZ-a može samo prebaciti na bivšeg premijera i predsjednika te stranke Ive Sanadera, a amnestirati od odgovornosti aktualni vrh stranke, Josipović je ponovio da krivnju utvrđuje pravosuđe, ali i rekao da, utvrdi li se istinitost sumnji o postojanju crnih fondova u vladajućoj stranci, za to ne može biti odgovorna samo jedna osoba.

'Kada bi se pokazalo točnim sve ono što se govori o velikim iznosima, jedna osoba sasvim sigurno ne može to sama, ali kažem, sve su to nagađanja i pustimo pravosuđu da utvrdi o čemu se radi', kazao je.

Na pitanje kako ocjenjuje zahtjev HDSSB-a da bi predsjednica vlade i HDZ-a Jadranka Kosor zbog crnih fondova trebala podnijeti ostavku, odgovorio je kako je takav zahtjev jedne oporbene stranke legitiman i očekivan, a na upit kako tumači da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić tek sada otvorio istragu o crnim fondovima u HDZ-u, iako su sumnje o tome iznesene puno ranije, odgovorio je kako smatra da su se sada očito stekli uvjeti te su prikupljeni potrebni podaci.

Naglasio je i da, prema Zakonu o kaznenoj odgovornosti pravne osobe, i politička stranka može odgovarati za sumnje u počinjenje kaznenih djela, pa i, utvrde li se sumnje točnima, da stranka nadoknadi počinjenu štetu.

Josipović je kazao kako s premijerkom još nije dogovorio sastanak oko aktualnih tema u državi, ali, kako je naglasio, ne zbog nedostatka volje, već zbog njegovog i njezinog 'strašnog rasporeda', posebno premijerkinog koja je u predizbornoj kampanji. Vjeruje da bi se sastanak ipak mogao održati do kraja ovoga tjedna, a na njemu bi se, među ostalim, raspravila i pitanja održavanja parlamentarnih izbora te potpisivanja sporazuma o pristupanju Hrvatske u EU, ali i pitanja koja su opterećivala njihov međusobni odnose, 'koji je zbog predizborne retorike došao na krivi put, ali ništa nije nepopravljivo'.

Predsjednik je rekao kako mu je 4. prosinca, kao datum izbora koji je odredila vladajuća koalicija, načelno prihvatljiv, te da je rasprava koja se povela oko datuma izbora bila samo načelne naravi. Njome je, kazao je, želio upoznati javnost s predsjedničkim ovlastima - da predsjednik raspisuje izbore nakon raspuštanja Sabora.

Od izbornog pobjednika, ma tko to bio, očekuje da ozbiljno priđe sređivanju biračkih popisa, kako bi se, istaknuo je, izbjegle dosadašnje manipulacije glasovima, posebno u BiH, a zbog koje se, ustvrdio je, stvarao nedopustiv antagonizam između Hrvata u Hrvatskoj i onih u BiH.

Josipović smatra kako je došlo vrijeme da stranke predizbornu kampanju više koriste kako bi pokazale na koji način vide izlazak iz krize, Hrvatsku kao članicu EU, gospodarske i druge reforme, te razvoj demokracije. Kontraproduktivnima, pak, smatra predizbornu retoriku kojom se upozorava na 'crvenu opasnost', jer je Hrvatska, naglasio je, zemlja s puno različitih boja, s legitimnim i regularnim političkim opcijama od ljevice, centra i desnice. 'Svaka plašenja ovakvim ili onakvim bojama bit će samo kontraproduktivna', ocijenio je.

Predsjednik je odbacio nagađanja da je imenovanja veleposlanika koje je predložila vlada zaustavio na zahtjev čelnika SDP-a Zorana Milanovića, ističući da Milanović nije ni znao za taj, kako ga je nazvao, 'kvazi popis'.

Ponovio je da će se i dalje, što se imenovanja veleposlanika tiče, čvrsto držati procedure - da stranačke osobe, osim u iznimnim slučajevima, ne dolaze u obzir, te da će inzistirati na stručnosti kao glavnom kriteriju za izbor.

'Ova nova lista, ako bi se pretvorila u službeni dokument, bila bi još spornija nego ona bivša', poručio je Josipović. Ističe kako zbog prozivki za politikanstvo, koje je na njegov račun iznio ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, nije tražio njegovu smjenu, već samo rekao da bi, da je na mjestu premijera, razriješio ministra, 'jer nema zemlje u kojoj ministar vanjskih poslova može samo tako prozvati predsjednika za politikantstvo'.