POLITIČARI POZIVAJU NA IZBORE

'Ako je Kosor znala voditi kampanju, znala je i za financijere HDZ-a'

12.09.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Iako se bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak danas i javno počeo nuditi DORH-u za davanje iskaza, šefica njegove stranke Jadranka Kosor tu temu još uvijek izbjegava. Ako se pita oporbene političare, Kosor bi se svakako trebala pojaviti pred DORH-om, a neki su otišli toliko daleko i zatražili i njezinu ostavku

'Hoće li premijerka Jadranka Kosor doći na ispitivanje u slučaju Fimi media, prije svega je stvar DORH-a i USKOK-a. Na nama je da im omogućimo da rade svoj posao, ali ne i da im govorimo što da rade', odgovorio je tako SDSS-ov Milorad

Pupovac na pitanje tportala je li sazrelo vrijeme da se Jadranku Kosor pozove na razgovor u DORH. Pupovac je, naime, uvjeren da će se Kosor odazvati na poziv USKOK-a i DORH-a, ako on dođe, no bi li ih premijerka možda trebala preduhitriti i, poput Ivana Jarnjaka, ponuditi svoj iskaz, Pupovac nije htio komentirati.

No IDS-ovac Damir Kajin smatra da je došlo i vrijeme da se sazove sjednica Sabora te dogovori datum izbora, a ne samo da se Kosor pozove na ispitivanje.

'Sve ovo što se sada piše ništa je prema onome o čemu će se govoriti nakon promjene vlasti kada revizori uđu u sva ministarstva. Osim toga, svatko tko je vodio kampanju zna gotovo za svaki ručak, a gdje da ne zna za sponzore i financijere. Pitanje je samo je li Kosor znala za uništavanje knjiga', kazao je Kajin.

Međutim, na direktno pitanje smatra li da je Kosor znala što se događa u stranci za vrijeme kampanje, Kajin je kazao: 'Ako 'zna' voditi državu i kampanju, onda je znala i za glavne sponzore u kampanji. Činjenica je da su Sanader i ekipa oko njega poslali poruku da nisu u tome sudjelovali sami, a tko je bio bolje pozicioniran, više je znao.'

Jovanović: Fimi media samo je kap u moru HDZ-ove krađe

'Od 2003. postoji Zakon o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, a nakon privođenja šefice računovodstva HDZ-a i objavljenih dokaza, više nema sumnje da postoji i osnovana sumnja za kaznenu odgovornost HDZ-a. Fimi media i 60 milijuna kuna štete iz te afere mala je kap u moru financijske krađe koja je u organizaciji vrha HDZ-a provedena u Hrvatskoj', objašnjava SDP-ovac Željko Jovanović.

Prema njegovim riječima, Ivo Sanader, ako bude osuđen, ne može biti jedini krivac, jer je on dio osmišljene grupe oformljene da bi stekla nezakonitu dobit i nezakonitu imovinu, što znači da pod udar kaznene odgovornosti mora doći i HDZ kao pravna osoba.

No dok je Kajin pozvao na raspisivanje izbora, HDSSB-ov Vladimir Šišljagić otišao je korak dalje i zatražio i trenutnu ostavku Vlade. Kako prenosi Hina, na konferenciji za novinare u Osijeku, Šišljagić je izjavio kako su najnoviji novinski napisi o korištenju tzv. crnih fondova HDZ-a samo još jedna potvrda onoga na što HDSSB već godinama upozorava, a riječ je o korupciji i kriminalu, posebice u dijelu HDZ-a.

'Upravo takve manipulacije i crni fondovi, u što je upetljano čelništvo HDZ-a, bili su jedan od razloga što smo to nazvali zločinačkom organizacijom', ustvrdio je Šišljagić

Ocijenio je čudnim podatak kako o svim dosadašnjim aferama, vezanim uz HDZ, nitko od stranačkih čelnika 'ništa ne zna', pa ni predsjednica stranke Jadranka Kosor i glavni tajnik Ivan Jarnjak. Dodao je kako o tome čelništvo HDZ-a sve zna, ali šuti i pokušava se ograditi.

Zahtjevi za ostavkom uoči izbora za HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha samo su političko-folklorni čin. 'U svakoj normalnoj zemlji premijer bi nakon ovakvih optužbi trebao odstupiti. Ostavka bi pokazala Kosoričin moral, no mislim da toga na HDZ-ovim računima više nema. Jasno je da HDZ i Kosor moraju otići s vlasti', kazao je Beus Richembergh

Uvjeren je da USKOK i DORH moraju ispitati premijerku. 'Ako više svjedoka spominje njezino ime i govori da je bila upoznata s time što se događalo, ako je kao glavna kandidatkinja za vrijeme izbora vidjela svu raskoš, ona mora odgovarati, dati svoj iskaz i reći što zna o tome', kaže HNS-ovac, dodavši da Kosor mora odgovarati i kao osoba koja se spominje u iskazima, ali i kao odgovorna osoba u HDZ-u kao pravnoj osobi.