GRLOM U CRNI FOND HDZ-A

Škori i Houdeku prijeti zabrana pjevanja

12.09.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Jacques Houdek, Miroslav Škoro, Dražen Žanko, Ivana Kindl, Vanna, Lana Jurčević i sve druge estradne zvijezde, za koje je bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević ustvrdila da su na crno primile novac za nastupe na stranačkim skupovima, mogle bi, ukoliko se utvrdi da su ti navodi točni, ostati bez mogućnosti daljnjih nastupa

'To je samo jedna od mogućnosti. No da bi se to dogodilo, nužno je utvrditi odgovornost pravne osobe koja je poticala na takav rad. Uz sigurnosnu mjeru, što bi u ovom slučaju mogla biti zabrana pjevanja, sud bi mogao izreći i novčanu kaznu.

Ukoliko bi se pak utvrdilo da su, recimo, ostvarili kakvu protupravnu imovinsku korist na način da su bili plaćeni, a da nisu nastupili, kao što se svojedobno pričalo za jednog pjevača (Marko Perković Thompson, op.a.), onda bi se moglo pričati i o zatvorskim kaznama', kazao je odvjetnik Veljko Miljević.

Njegov kolega, koji je želio ostati anoniman, dodao je da nije isključeno to da bi estradnjaci mogli odgovarati i za utaju poreza, za što postoji mogućnost zatvora do pet godina, ali dodaje da sud u takvim slučajevima obično izriče uvjetne kazne s obavezom naknade štete.

Houdek: Plaćeno mi je na račun

Komentirajući crne fondove iz kojih je navodno i on isplaćen, javio se Jacques Houdek, koji u svojoj izjavi kaže: 'Nisam pročitao baš niti jedan članak u medijima o tome, tako da nažalost nisam u toku i teško mi je komentirati, a politika me u životu nimalo ne zanima. Svoje angažmane sam za HDZ odradio maksimalno profesionalno i plaćeno mi je na račun kao što uvijek primam sve svoje honorare. Čujem od prijatelja da se piše svašta! Iako bih već treba obiti naviknut na to, ipak sam šokiran količinom laži i dezinformacija koje kolaju različitim medijima. Nitko se ne trudi dokazima potkrijepiti tvrdnje pa to sve skupa ispada jako klevetnički, zar ne?'

Podsjetimo, Večernji list je u nedjelju objavio imena nekolicine estradnjaka koji su prema iskazu Branke Pavošević, što je potkrijepila uplatnicama, bili plaćeni iz crnog fonda. Prema tom popisu, Škoro je dobio 118.400 kuna, Davor Dretar Drele 100.000, Lana Jurčević 50.000, Ivana Kindl 110.000 kuna…

Svi oni manje-više su demantirali novinske napise, a jedan od utemeljitelja Hrvatske glazbene unije, Paolo Sfeci, također je uvjeren da 99 posto njegovih kolega radi preko ugovora.

'Znam brojne kolege koji su radili za stranke preko ugovora. Ako je ovaj jedan posto radio na crno, neka budu kažnjeni kako to nalažu zakoni. Međutim, ovo o čemu su pisale novine više govori o HDZ-u nego o pjevačima', kazao je Sfeci.

Predsjednik HGU-a Husein Hasanefendić Hus kaže da Unija sve svoje članove savjetuje da  obavljaju posao preko ugovora. 'Ne možemo raditi s državom, a svirati za keš, jer je to onda siva zona. Uskoro ćemo imati sjednicu predsjedništva HGU-a i sasvim sigurno ćemo razgovarati o ovome što se navodilo u medijima', zaključio je Hasanefendić.

HDZ-ova grla - Miroslav Škoro, Nina Badrić i Mladen Bodalec