HDZ-OVI CRNI MILIJUNI

Kosor će mjesec i pol prije izbora morati u USKOK

12.09.2011 u 12:24

Bionic
Reading

Do 17. listopada na ispitivanje u USKOK trebali bi doći premijerka Jadranka Kosor i cijeli vrh HDZ-a - potvrdili su za tportal izvori upućeni u istragu afere Fimi media, preko koje je vladajuća stranka, ako su točni navodi već ispitanih aktera, oštetila javna poduzeća i ministarstva za višemilijunske iznose

Točno 17. kolovoza Ivi Sanaderu produljen je istražni zatvor za dva mjeseca zbog opasnosti od bijega, ali i zbog mogućih utjecaja na svjedoke koji tek trebaju biti ispitani.

Prema izvoru tportala, na popisu svjedoka u istražnom nalogu, koje tužitelj mora ispitati do 17. listopada, naveden je cijeli vrh HDZ-a na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor. 'Zasad nije odbijen nijedan prijedlog za ispitivanjem svjedoka u istražnom nalogu', rekao je naš izvor.

Dakle, ako već nisu, sljedećih dana visoki dužnosnici HDZ-a mogu iz USKOK-a očekivati službeni poziv na ispitivanje o malverzacijama u slučaju Fimi medija.

Na popisu svjedoka je i nekadašnji glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak, koji danas pokušava okrenuti situaciju u svoju korist: nakon curenja iskaza bivše računovotkinje HDZ-a Branke Pavošević rekao je novinarima da je jutros nazvao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i dogovorio da će dati iskaz.

Ipak, vjerojatnije je da je Jarnjak jutros samo uzvratio na službeni poziv tužitelja da dođe u USKOK dati iskaz. Bilo bi, naime, skandalozno da političari mogu davanje iskaza USKOK-u dogovoriti jednim telefonskim pozivom Mladenu Bajiću. Zato su nam iz DORH-a i demantirali Jarnjakovu izjavu i pojasnili da 'državni odvjetnik odlučuje kada i u kom svojstvu će pozvati pojedine osobe, pa tako i Ivana Jarnjaka radi davanja iskaza'.

Podsjetimo, u aferi Fimi media bivšem premijeru i čelniku HDZ-a stavlja se na teret da je izvlačio novac iz državnih tvrtki na privatne račune, kao i na račune HDZ-a. Afera je pokrenuta kad se doznalo za tajni sastanak u Banskim dvorima, na kojemu je 20-ak direktora državnih poduzeća dobilo preporuku da surađuje s agencijom Fimi media vlasnice Nevenke Jurak

Ivo Sanader se u tom slučaju tereti kao prvoosumnjičeni. Navodno se udružio s ostalim osumnjičenicima da bi iz ministarstava i državnih poduzeća, a preko Fimi medije, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvučeno oko 100 milijuna kuna, od čega je dio navodno završio u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Konkretno, Sanadera se tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna.