IZBORI U VARAŽDINU

Tko će naslijediti Čehoka u gradonačelničkoj fotelji?

12.09.2011 u 11:25

Bionic
Reading

Novi varaždinski gradonačelnik bit će Miljenko Ernoić, Goran Habuš, Zlatko Horvat ili Ladislav Ilčić. Naime, iako se više osoba uključilo u utrku za Gradsku vijećnicu, samo su četvorica uspjela do subote u ponoć prikupiti tisuću ili više potpisa građana nužnih za pravovaljanu kandidaturu, rečeno je na konferenciji Gradskog izbornog povjerenstva

Ispred HSLS-a kandidat za gradonačelnika je Miljenko Ernoić, a kandidati za njegove zamjenike su Jasminka Porobija te Josip Stanek. Ispred koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a kandidat za gradonačelnika je Goran Habuš, a kandidati za njegove zamjenike su Natalija Martinčević i Vjeran Radelić. Građani su kandidirali i dva nezavisna kandidata za gradonačelnika te njihove zamjenike. To su aktualni zamjenik gradonačelnika Zlatko Horvat, koji je za zamjenike istaknuo Stjepana Talana te Valentina Sabolića, dok je čelnik udruge GROZD Ladislav Ilčić za svoje zamjenike izabrao Nikolu Šopara i prof. dr. Roberta Podolnjaka.

'Sve ove kandidature su uredne i pravovaljane', istkanuo je Alan Pretković, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva, dodavši da sutrašnjom objavom zbirne liste kandidata kreće izborna kampanja koja će trajati do 14. listopada.

Izostanak kandidata SDP-a, a posebno HDZ-a, i dalje izaziva najveću pozornost, kako aktera na varaždinskoj političkoj sceni, tako i šire. O tome je svoj sud dao i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, tijekom boravka u Varaždinu.

'I mi smo u Varaždinu griješili, ali želimo bolji Varaždin. Želimo Varaždin bez korupcije i kriminala. Zato smo kandidirali troje časnih i sposobnih ljudi od kojih očekujemo značajne rezultate na izborima 16. listopada. Sramotno je za grad Varaždin da izlaze samo četiri liste, da dvije tzv. najveće stranke, a upravo u Varaždinu se pokazuje da su takozvane najveće, ne izlaze na izbore. Da SDP i HDZ u Varaždinu nemaju vlastitog kandidata, nego da podržavaju druge stranke ili sumnjive nezavisne liste. To najviše govori o njima. U gradu Varaždinu pokazali su svoj kukavičluk, da jedni i drugi vode istu politiku i da imaju iste gospodarske programe. Zato je nakon 20 godina u Hrvatskoj došlo vrijeme da više ne glasamo protiv, nego da glasamo za', rekao je Kosor, pozvavši birače da glasuju za kandidate HSLS-a, odnosno koalicije HSLS-a i ZDS-a.