ŠEF SDP-A MILANOVIĆ

'Kampanja koja je počela - ružna je i forsirana'

11.09.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas, upitan za komentar medijskih napisa o navodnom financiranju predizbornih kampanja HDZ-a, 2005. predsjedničke i 2007. parlamentarne, iz crnih fondova HDZ-a, kako dokumente koji su možda izašli iz istrage neće komentirati

'Dokumente koji su možda izašli iz istrage neću komentirati. To nikad ne radim i smatram da nije dobro što se to događa, pa ni kad je HDZ u pitanju', rekao je, dodajući kako je SDP na probleme financiranja kampanja ukazivao godinama - i 2005. i 2007.

'U tome su neki itekako sudjelovali, a oni koji su se pravili da ne vide ili nisu vidjeli, ti ne vide ništa i državu ne mogu voditi takvi ljudi', naglasio je.

'Na odvjetništvu je da odradi svoj posao do kraja, ako posla ima. Mi mislimo da je to predmet od javnog interesa, ali nikoga unaprijed ne želimo optuživati', istaknuo je.

Upitan treba li premijerka Kosor odstupiti s mjesta predsjednice vlade bude li podignuta optužnica protiv HDZ-a kao pravne osobe, Milanović je ustvrdio kako nije ni državni odvjetnik, ni policajac, te neće komentirati stvari koje su možda izišle iz istrage.

Stranačke financije su ozbiljna stvar, tu se doduše ne radi o milijardama kao u javnim poduzećima, ali se radi o jednom posebnom odnosu koji stranke moraju imati sa građanima i građani strankama moraju vjerovati.

Političke stranke su jedna od ustavnih kategorija ne samo u Hrvatskoj već u zemljama liberalne demokracije, liberalne demokracije koja je napadnuta u Americi prije 10 godina. Transparentnost poslovanja stranaka je jako važna stvar, radilo se od dva miljuna, 20 milijuna ili dvije milijarde kuna, izjavio je u Muzeju Mimari, nakon obilježavanja 10. obljetnice terorističkih napada na SAD, 11. rujna.

Upitan da li će zbog istraga i medijskih napisa o tome predstojeća parlamentarna kampanja biti odrađena po zakonu, Milanović je kazao kako su se okolnosti promijenile, utjecaj se promijenio i neki drugi su progledali koji su ranije bili spremni raditi stvari, davati novac, biti ucjenjivani.

Tog više nema, ustvrdio je, ocijenivši kako je kampanja za parlamentarne izbore već počela te da je 'strašno forsirana'.

'Kampanja kako je počela sadržajno nije dobra - to je kampanja crvenih i crnih, to je loše i ružno', rekao je čelnik SDP-a, dodajući kako je financijski dobro što će se svi morati držati u okviru zakonskog plafona od 15 milijuna kuna, što je maksimum koji jedna lista smije potrošiti.

To je dobro i to je dovoljan iznos da doprete do birača i pošaljete im poruku, rekao je. Dodao je kako to nije malo novaca ali nije ni blizu onome koliko je jedna stranka prije tri četiri godine trošila u kampanjama.

Aktualnu retoriku izmeđi predsjednika Josipovića i premijerke Kosor, Milanović je rekao da ne može komentirati.