DEMANTIRAN TZV. PROGRAM

'Nema šanse za smanjenje PDV-a'

09.09.2011 u 16:07

Bionic
Reading

Iako je Jutarnji list u ponedjeljak objavio navodne dijelove programa Kukuriku koalicije, iz SDP-a nam kažu da ono što je objavljeno nije službeni program, koji bi uskoro trebao biti objavljen

'Ono što je objavljeno u novinama nije službeni program, a on će uskoro biti predstavljen javnosti', kazala nam je glasnogovornica SDP-a Ivana Grljak.

Naime, Jutarnji list je početkom tjedna objavio je navodne dijelove programa Kukuriku koalicije, prema kojima aktualna oporba, ako osvoji vlast, planira iz državnog proračuna pokriti prvu godinu doprinosa za svakog novozaposlenog radnika. Drugu godinu država bi pokrila polovicu doprinosa, a treću bi poslodavac doprinose preuzeo na sebe. Prema tom programu, došlo bi i do smanjenja zdravstvenog doprinosa, jer za svaki poen manjeg zdravstvenog doprinosa trebat će namiriti državnom proračunu 1,3 milijarde kuna. Oporba navodno razmišlja o vraćanju stope PDV-a sa 23 na 22 posto te ukidanju nulte stope PDV-a.

Međutim, iako su o nekima od ovih stvari u SDP-u već govorili javno, program među strankama Kukuriku koalicije nije usklađen te se pod programom koji je objavljen u novinama navode i neke netočnosti.

Kao jedan od takvih primjera SDP-ov Branko Grčić naveo nam je i famozno smanjenje PDV-a za koje, kako kaže, 'nema šanse u 2012. s obzirom na stanje javnih financija'.

I sam Grčić nam je potvrdio da ono što je objavljeno nije program Kukuriku koalicije.

'Tamo se spominju neke teze koje su izvađene iz konteksta. Ima elemenata koje smo mi ranije spominjali, no to nije službeni program. Npr. nije bilo govora o načinu kako će se posložiti fiskalna konsolidacija', kazao nam je Grčić, također potvrdivši da će program uskoro biti predstavljen javnosti.

Iako se kao datum predstavljanja spominjao 15. rujna, odnosno sljedeći četvrtak, u SDP-u nam to nisu htjeli potvrditi.