VLADAJUĆIMA VJERNI

HVIDRA i sateliti žestoko napali SDP i Josipovića

09.09.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Josip Periša, predsjednik Središnjeg odbora udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) na današnjoj tiskovnoj konferenciji HVIDRA-e i još nekoliko udruga iz Domovinskog rata osvrnuo se na nedavno u jednom dnevnom listu predstavljen program Koalicije za promjene koji je namijenjen hrvatskim braniteljima

Podsjetivši na to da su saborski zastupnici te koalicije nedavno odbili glasovati u Saboru da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji proglasi ustavnim, Periša je rekao da su tako mogli pokazati brigu za hrvatske branitelje.

‘Stoga nam nije jasno na koji način bismo mi imali povjerenje u njihov program nakon dobivanja izbora’, dodao je Periša i istaknuo da branitelji nisu zaboravili kako je započela skrb o hrvatskim braniteljima 2000. godine kada su došli na vlast.

‘Njihov odnos, kako sadašnje oporbe tako i sadašnjeg predsjednika Republike, nije se promijenio prema braniteljima’, smatra Periša.

Predsjednica udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski Slavica Hruškar smatra da je u tom programu predstavljena ‘licemjerna briga prema hrvatskim braniteljima’. Naglasila je da su ‘2000. godine kada su došli na vlast skinuli mnoga prava hrvatskim braniteljima čije posljedice osjećaju još danas’.

Poistovjetila je Savez za promjene sa SDP-om rekavši da SDP-ovi saborski zastupnici nisu glasovali za to da se ustavnim proglasi Zakon o hrvatskim braniteljima onda kada je predsjednik Josipović rekao da taj zakon ne treba postati ustavnim.

Iznijela je niz kritika na račun predsjednika Josipovića, kojem najviše zamjera što je preblag prema Srbiji i prema srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću. Također, Hruškar je ocijenila da Josipović indirektno poziva građane da na predstojećim izborima glasuju za SDP i njegovu koaliciju.

Predsjednik karlovačke HVIDRA-e kritizirao je i ideju veteranske bolnice rekavši da je ideja Doma za branitelje mnogo bolja te je predstavio pilot projekt Doma za beskućnike koji se ujedno brine i za osam hrvatskih branitelja.

Na novinarski upit hoće li braniteljske udruge podržati premijerku Jadranku Kosor na predstojećim parlamentarnim izborima, Periša je rekao da imaju ‘negativna iskustva sa sadašnjom oporbom, a s vladajućom koalicijom dobru suradnju’. Hoće li pozvati svoje članstvo da glasa za neku političku opciju ili ne, odlučit će prije samih izbora i taj stav predstaviti javnosti i svojim članovima, rekao je Periša.