UZ STAN MORATE KUPITI I GARAŽU

Za koga je 20 pulskih stanova POS-a s preko 70 kvadrata?!

09.09.2011 u 15:52

Bionic
Reading

Problem društveno poticane stanogradnje u Puli, za koju unatoč obećanjima još nije položen kamen temeljac, na današnjoj konferenciji Ladonje medijima je prezentirao Filip Zoričić, istaknuvši kako su građani nezadovoljni cijenom četvornog metra, veličinom stanova te projektom koji bi trebao biti namijenjen ljudima s prosječnom platežnom moći

Kako pojašnjava, planirana cijena četvornog metra prvotno je iznosila od 900 do 950 eura, da bi do danas skočila do 1.100 eura, čime pulski stanovi društveno poticane stanogradnje prestaju biti stanovi koji se prodaju po posebnim uvjetima. 'Podsjećamo kako je tada cijena stanova bila viša na tržištu nekretnina, a danas, nakon dvije godine je niža, pa se po ovoj cijeni mogu naći stanovi bilo gdje', veli Zoričić, navodeći kako je prosječna cijena stana u Puli 1.400 eura po četvornom metru.

Napominje da je u rujnu 2009. godine pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat izjavio je kako će se s izgradnjom početi 2010. godine, ali kako veli Zoričić, još uvijek nema niti bagera na zemljištu, a govori se o useljivosti u POS-ove stanove tek 2013. godine. K tome se i broj stanova za izgradnju smanjio s obećanih 100 do 120 na 65.

'Na prezentaciji u lipnju, održanoj u Circolu, prvi put su građani saznali da je jedan od uvjeta za kupnju stana i kupovina parkirnog mjesta, što je oko 3.200 eura, ili garažnog mjesta po cijeni od 7.400 do 10.000 eura, pa su građani počeli odustajati od projekta, razočarani ovakvim odnosom prema njima, ali i dodatnim financijskim opterećenjem', kaže Zoričić. Dodaje, kako bi po toj računici dobit za parkirna mjesta samo po jednoj zgradi iznosila 170.000 eura.

Po riječima Zoričića, gradonačelnik Boris Miletić je 2. listopada 2009. godine donio odluku o kriterijima i mjerilima za kupnju stanova gdje se veličina stana za četveročlanu obitelj ograničava do 73 četvorna metra, a u projektu je čak 20 stanova koji su veći od ove kvadrature, iako je samo pet obitelji koje su veće od četiri člana podnijelo zahtjev za ovakve stanove. 'Kome idu ostali stanovi?', javno se zapitao Zoričić, ustvrdivši kako je očita neusklađenost Odluke i projekta ili nekoordiniranost između Grada i APN-a.

Napomenuo je kako su građani slali upite i na mail: pos.stanovi@pula.hr, ali nisu dobili odgovor. 'Grad je sebe promovirao pričom da će pomoći mnogima gradnjom stanova, ali po starom običaju prekršili su još jedno u nizu obećanja, okrenuli leđa građanima i probleme prebacili na APN', rekao je Zoričić. Istaknuo je i kako većina gradova ima nižu cijenu POS-ovih stanova nego Pula, navodeći Dugo Selo, Zagreb, Rijeku i Varaždin kao primjere gdje se cijena POS-ovih stanova kreće oko 800 eura po četvornom metru.

Zoričić
je u ime Ladonje predložio da se cijena pulskih stanova iz programa društveno poticane izgradnje vrati na početnu cijenu od 900 eura, u što bi bila uključena i cijena parkirnog mjesta, ili da taj dio pokrije Grad, kao i da se projekt ovih 65 stanova prilagodi izraženim potrebama s ciljanom kvadraturom.