JADRANKA KOSOR:

Hrvatska u Europskoj uniji je projekt Franje Tuđmana

08.09.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Već sljedeći tjedan poljski premijer Donald Tusk trebao bi u Hrvatsku donijeti englesku verziju ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Vladajući su se na današnjoj sjednici Vlade pohvalili time da je hrvatska verzija pri kraju, no o toliko spornom datumu potpisivanja ugovora ipak nije bilo riječi

'Došli smo do iznimno važnog trenutka kada govorimo o završenom ugovoru. Radi se se o iznimno važnom trenutku koji pokazuje da smo imali dovoljno snage i hrabrosti. Ova je vlada 2009. deblokirala pregovore i otvorila vrata nastavku pregovora. Ugovor o pristupanju se priprema još od kraja 2009. i ovo možemo označiti kao velik uspjeh ove vlade i cijele Hrvatske', prokomentirala je premijerka Jadranka Kosor činjenicu da je sastavljanje pristupnog ugovora pri kraju.

Sljedeći tjedan englesku verziju u Hrvatsku će donijeti poljski premijer Donald Tusk, dok će se engleski tekst i usuglašene tehničke prilagodbe pravne stečevine odobriti na sastanku stalnih predstavnika članica EU-a u Bruxellesu (COREPER) 14. rujna. Hrvatska i EU bi dotada trebale usuglasiti sve dijelove teksta tog ugovora koji su još otvoreni.

Nacrt teksta ugovora u naredna dva mjeseca mora se prevesti na sva 23 službena jezika Unije, kao i na hrvatski, a zatim mora proći potrebnu pravnu i jezičnu redakturu u nadležnim službama Vijeća EU-a. Finalizirani tekstovi ugovora na svim jezicima zatim će se uputiti svim članicama Unije, Hrvatskoj, Europskom parlamentu i Europskoj komisiji, da bi mogle poduzeti sve potrebne radnje koje prethode potpisivanju.

Sama Kosor očekuje suglasnost Europskog parlamenta na tekst ugovora u studenom, no o datumu kada očekuje potpisivanje nije govorila. 'Pristupanje Europskoj uniji oduvijek je bio naš strateški cilj. Svakako od osamostaljenja Hrvatske, dakle punih 20 godina, radimo na tom projektu. On je davno zapisan i u dokumentima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je želio da Hrvatska punopravno sjedne za stol europskih država i naroda. To je civilizacijski krug kojem Hrvatska pripada i čini mi se da se potpisivanjem ugovora i ulaskom u EU 1. srpnja 2013. samo vraćamo kući', zaključila je Kosor