PAPA, MI TE VOLIMO

Sveta Stolica tuži Republiku Hrvatsku!

08.09.2011 u 13:30

Bionic
Reading

Župa Dajla, ali i tvrtka Abbazia d.o.o., suprotstavila se rješenju hrvatskog ministra pravosuđa kojim je on 9. kolovoza 2011. oglasio ništavnim sedam rješenja bujske ispostave Ureda za imovinsko-pravne poslove u Istarskoj županiji, a kojima je između 1997. i 2002. spomenutoj župi dano (vraćeno) oko 400 hektara zemljišta temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugokomunističke vladavine. S obzirom na to da na ministrovo rješenje nisu, po zakonu, mogle izjaviti žalbu, obje zainteresirane strane pokrenule su upravni spor

Prispijeće tužbe u nadležni, Upravni sud RH potvrdila je Glasu Istre njegova glasnogovornica Lidija Prica. U dopisu konstatira da je ovaj sud 2. rujna zaprimio tužbu tužitelja župe sv. Ivana Krstitelja (Dajla), zastupane po Državnom tajništvu Svete Stolice, koje zastupa državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.


U ponedjeljak, 5. rujna 2011, protiv istoga akta zaprimljena je tužba tužitelja Abbazia d.o.o. Pula, zastupanog po direktoru Mauru Maccarinelliju, kojeg zastupa pulski odvjetnik Tiziano Sošić, doznaje se iz Upravnog suda, uz napomenu da se, sukladno zakonu, ovi predmeti ne smatraju hitnim pa će se, nakon što spisi budu kompletirani, dodijeliti u rad sukladno njihovu poslovniku. Sadržaj tužbi nije nam (još) poznat.

Po najavama koje su neki kolege prenosile iz crkvenih krugova, moglo se očekivati da će se žaliti najzaineresiranija strana - župa Dajla, odnosno porečka i pulska biskupija, koja ministrovim poništenjem rečenih rješenja gubi i ovce i novce, jer će i za nekretnine koje je u međuvremenu prodala morati obeštetiti državu i lokalnu samoupravu (ako nešto ne učine Božja providnost i hrvatska vlast, koja zna biti većim katolikom od pape).

Zanimljivo je da je tužbu podnio vatikanski državni tajnik, a ne biskup porečki i pulski Ivan Milovan i dajlski župnik Milivoj Koren, iako ima naznaka da su se potonja dvojica s navodima u njoj suglasila, to jest, kako smo već izvijestili, da su dala punomoć apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu. Spašavaju li time svoju kožu ili su biskupu Milovanu, kako neki spekuliraju, dani na toj funkciji odbrojeni?

Bilo je naznaka, a i logike da će na ministrovo rješenje reagirati i Abbazia d.o.o., trgovačko društvo s formalnim sjedištem u Puli, koje je osnovala Abbazia di Praglia, benediktinska opatija iz talijanskog mjestašca u općini Teolo pokraj Padove, u koju su se 1948. povukli benediktinci iz samostana u Dajli nakon što im je sva imovina oduzeta - što agrarnom reformom, što konfiskacijom. Poznato je da putem te tvrtke benediktinci traže nekretnine u Dajli ili dio njih.

Podsjećamo, Abbazia di Praglia i Abbazia d.o.o. potpisale su 13. srpnja ove godine zanimljiv sporazum sa župom Dajla i porečkom i pulskom biskupijom kojim dobivaju 200-tinjak hektara zemljišta i 4.050.000 eura, a odustaju od vlasničkog spora koji je u tijeku na Općinskom sudu u Bujama.

Sporazum je, kao što je također poznato, nametnuo sam papa Benedikt XVI. (potpisao ga je njegov ovlaštenik, a ne biskup Milovan niti župnik Koren!) stavljajući točku na višegodišnje prijepore dviju strana oko slatkog i skupog nekretninskog kolača u Dajli.

Valja podcrtati da je sporazum solemniziran kod javnog bilježnika i ima snagu ovršnog akta. Temeljem njega Abbazia d.o.o. je predbilježila vlasnički upis u zemljišne knjige, ali konačna uknjižba je stala kad je potkraj srpnja porečka i pulska biskupija odbila platiti prvu ratu odštete i s pričom izašla u medije.

Večernji list jučer je objavio da izgleda kako se Republika Hrvatska počela upisivati na nekretnine u Dajli. Naime, na e-izvatku gruntovnice Općinskog suda u Bujama prekjučer se pojavila nova zabilježba u vlastovnici, tj. treća nakon župe Dajla i Abbazije d.o.o. iz Pule.

'Najvjerojatnije je riječ o zabilježbi države, prema rješenju Ministarstva pravosuđa, ali to ne mogu sa sigurnošću tvrditi jer taj spis još nije došao na red. Gomila je tih predstavki i tek će sutkinja imati pravi uvid u spis kad ga preuzme. Ne znamo zasad je li se tko žalio na rješenje države', rekla je glasnogovornica Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić.

Ona je potvrdila i informaciju da je odgođena sudska rasprava između Abbazije d.o.o. i župe Dajla, Porečko-pulske biskupije i Republike Hrvatske, koje je Abbazia tužila (prekršivši dogovor između opatije Praglia i Porečke biskupije da se neće ići na civilni sud), a koja je trebala biti 19. rujna.