RATNI ZLOČINI

Pokrenuti istragu protiv zapovjednika logora u Tovarniku

08.09.2011 u 11:28

Bionic
Reading

Stradalnici rata iz Tovarnika, sela na samoj granici sa Srbijom, zatražili su od hrvatske države da konačno, 20 godina nakon agresije na njihov kraj i cijelu Hrvatsku, pokrene istragu protiv zapovjednika tovarničkog logora i podigne optužnice

Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika zatražila je od predsjednice Vlade Jadranke Kosor da potakne odgovorne institucije u državi na pokretanje istrage protiv bivšeg zapovjednika logora Tovarnik Ljubomira Jorgića i njegova zamjenika Save Ivanovića

Tovarničani osnovano sumnjaju da su njih dvojica počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u tom srijemskom selu u jesen 1991.

'Ubijanja metkom u čelo, ali i brutalna premlaćivanja do smrti, mučenja i izgladnjivanja bili su stravična svakodnevica u zarobljeničkom logoru Tovarnik kroz koji je krajem 1991. prošlo najmanje 300 hrvatskih branitelja i civila, uglavnom iz Tovarnika i okolnih sela', stoji u priopćenju koje potpisuje Antun Ivanković, predsjednik udruge.

Podsjećaju i da je nekoliko ljudi ubijeno u samom logoru, a ostali zarobljenici nakon mučenja su odvođeni i ubijani u egzekucijama. Ubijeno je 68 Tovarničana, a 53 pokopano u masovnu grobnicu. Među njima i tovarnički župnik, vlč. Ivan Burik, jedini svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

Udruga Dr. Ante Starčević napominje da već godinu i pol na Županijskom sudu u Vukovaru traje proces protiv Miloša Stanimirovića i još 14 osoba, optuženih da su nakon okupacije Tovarnika  raseljavali, ubijali, zlostavljali te prisvajali ili uništavali imovinu civilnog stanovništva hrvatske i drugih nacionalnosti.

'Zanimljivo je da optužnica uopće ne uključuje zapovjednika logora u Tovarniku Jorgića i njegova zamjenika Ivanovića', upozoravaju iz Udruge Dr. Ante Starčević.