OBLJETNICA ATJ LUČKO

'Jake snage MUP-a' za 21. rođendan dobile memorijalni centar

07.09.2011 u 22:08

Bionic
Reading

Svečanim postrojavanjem i prigodnom svečanosti, tijekom koje je otvoren i memorijalni centar, u Lučkom je obilježena 21. obljetnica osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko, prve oružane formacije u novostvorenoj državi koja je postala temelj osnutku hrvatske Specijalne policije u cjelini

'ATJ Lučko bila je prva organizirana oružana postrojba u vrijeme kad je sudbina Hrvatske bila neizvjesna. Još tada, jedinica je prepoznata kao najelitnija postrojba MUP-a, pa su joj zbog toga i povjeravane složene i zahtjevne zadaće', poručio je na svečanosti, održanoj u bazi ATJ u Lučkom, ravnatelj policije Oliver Grbić, ujedno i izaslanik ministra unutarnjih poslova.

ATJ Lučko postrojba je Specijalne policije u sastavu MUP-a, posebno osposobljena za rješavanje kriznih situacija visoka rizika, prije svega talačkih kriza, i jedna od najelitnijih postrojbi u Hrvatskoj. Formirana prije 21 godinu, postrojba je predstavljala prvu organiziranu oružanu formaciju koja je bila sposobna suprotstaviti se agresiji na Hrvatsku.

'Još jedanput smo se okupili na isti dan na koji je osnovana prva borbena postrojba novostvorene hrvatske države koja je imala veliki značaj u svim operacijama koje su uslijedile, ali i koja je dala potporu ustrojavanju hrvatske vojske i policije sve do konačne pobjede u Domovinskom ratu', rekao je Alen Klabot, zapovjednik ATJ Lučko.

Na svečanosti u bazi antiterorističke postrojbe u Lučkom predstavljen je i memorijalni centar koji će, kako je rekao i zapovjednik Klabot, 'biti poveznica s događanjima od početka '90-ih, ali i prisjetiti se svih žrtava, posebno onih iz ATJ Lučko te svega onoga što se događalo tijekom Domovinskog rata kako se sve to ne bi zaboravilo'.

U svom govoru predsjednik Udruge ATJ Lučko 1990, Mladen Grgić 's velikom je radošću', kako je rekao, pozdravio generala Ivana Čermaka koji je prije pola godine oslobođen optužbi na sudu u Haagu, dodavši kako je 'vjerovao u Čermakovu nevinost i prije oslobađajuće presude'. Istodobno je pozdravio i 'sve prijatelje i suborce koji su u Remetincu te generale u Haagu'.

'Je li Hrvatska danas takva kakvu smo priželjkivali i za kakvu smo se borili', upitao je Grgić te pozvao 'sve koji vode hrvatsku državu ili to pretendiraju da svoje osobne interese, svađe i prepirke i taštine ostave po strani'.

Pripadnici su ATJ Lučko sudjelovali u svim najvažnijim bitkama Domovinskog rata, a veliki su doprinos dali i u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja. Iz redova 'jakih snaga MUP-a', kako je još nazivana postrojba iz Lučkog, poteklo je sedam generala. U Domovinskom ratu poginulo je 14 pripadnika ATJ Lučko, a njih 52 je ranjeno.

Poginulim i preminulim pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko članovi su obitelji te izaslanstva MUP-a, ATJ Lučko i udruge koja okuplja njezine nekadašnje pripadnike odali su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja u sjedištu postrojbe.