JOSIPOVIĆ SE ISPRIČAO KOSOR

'Postati predsjednik ne znači lobotomiju'

07.09.2011 u 20:39

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović je u intervjuu za Novu TV rekao kako izjava premijerke Jadranke Kosor o crvenoj Hrvatskoj kod njega nije izazvala revolt, već smatra da je riječ o neobičnoj predizbornoj strategiji

Komentirao je i izraz 'kukulele koalicija' koji je upotrijebio opisujući vladajuće. 'To su male šale koje koji put djeluju bolje i efektnije od desetaka minuta ozbiljnih rasprava. Žao mi je ako se premijerka uvrijedila, to nije bila namjera', rekao je Josipović.

Rekao je kako je besmislica da je on lider oporbe, a osvrnuo se i na izjavu da bi se hrvatska trebala crvenjeti zbog neimaštine i bijede u kojoj se nalazi, objasnivši da nije samo Vlada kriva za to, već postoje i drugi faktori.

Na pitanje može li nakon izlaska iz SDP-a prestati razmišljati kao SDP-ovac, predsjednik je rekao da to od njega Ustav i ne traži.

'Imam svoju politiku, na osnovi koje sam i pobijedio na izborima. Ukoliko netko misli da ući u Ured predsjednika znači i neki oblik lobotomije u kojem ćete izgubiti svoje mišljenje, onda se ljuto vara', poručio je predsjednik.

Napade na sebe od strane predsjednice Vlade i HDZ-a u predizborno vrijeme, a ne na šefa oporbe Zorana Milanovića opisao je kao egzotičnu strategiju. 'Tako s jedne strane pokušavaju marginalizirati oporbu jer sam, eto, ja šef oporbe, a s druge strane skreće se s nekih važnih tema, posebice gospodarstva', objasnio je predsjednik i dodao da su mu prijatelji iz HDZ-a rekli da je drugi dio strategije da se izazove sukob između njega i Milanovića na osnovi tog Josipovićevog liderstva.

Na primjedbu da mu se prigovara zbog čestih susreta s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem Josipović je odgovorio da je logično susretati se sa susjedima, posebno s onima s kojima objektivno imamo najviše problema. 'Srbija otvara arhive, ima tu problema koje još treba riješiti, to je povezano s nekim pravnim postupcima koji se vode', kazao je.

Prema predsjednikom mišljenju, od polemika Jadranke Kosor i Borisa Tadića nakon posjeta Kosovu nije bilo velike koristi. Rekao je da su važni jednaki kriteriji, a tu nije bilo jednakih kriterija jer je Tadić kritizirao Kosor, a u Vladi mu sjedi ministar Milutin Mrkonjić koji je otvoreni obožavatelj Slobodana Miloševića. Ipak, o tome nije razgovarao s Tadićem, a osobno smatra da pozdravljanje Markača i Gotovine nije korisno ni za Hrvatsku ni za generale. Također je dodao da bi on na Tadićevu mjestu ukorio ministra koji bi otišao Miloševiću na grob.

Što se tiče dugo očekivanog sastanka premijerke i predsjednika oko imenovanja veleposlanika, Josipović kaže da tu nema ništa nova sve dok mu se ne pošalje službeni prijedlog s popisom kandidata za veleposlanike iz Vlade. Izvan toga konteksta, kaže, sigurno će se sastati s premijerkom na Vijeću nacionalne sigurnosti.