BANDIĆ RASPISAO NATJEČAJ

Pothodnik i dvije fontane s 15 poskupjele na 20 milijuna kuna

08.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Gradnja pješačkog pothodnika ispod Ulice hrvatske bratske zajednice (HBZ), od Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) do zelene površine, te izgradnja komunalne infrastrukture i dviju fontana mogle bi građane Zagreba, kad se na radove zaračuna PDV, stajati vrtoglavih 25 milijuna kuna

Gradonačelnik Milan Bandić u aktima objavljenima jučer na stranicama Grada donio je odluku o početku postupka javne nabave za gradnju navedenog, čija je vrijednost procijenjena na 20.325.203,25 kn (bez PDV-a)

Cijena pothodnika i fontana, ali i cijeli projekt u posljednje dvije godine mijenjali su se nekoliko puta. Najprije su u Gradskoj upravi tvrdili da će se graditi samo dvije fontane za koje je izvješena cijena od 10 milijuna kuna.

Potom je najavljena gradnja jednog pothodnika i dviju fontana, za što je u veljači ove godine Programom gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukturebilo predviđeno15 milijuna kuna (bez PDV-a) da bi u konačnici, na jučer raspisanom natječaju, postalo jasno da će pothodnik koji će voditi na livadu s fontanama, a ne na drugu stranu ulice kako je to uobičajeno, koštati 25 milijuna kuna s PDV-om.

Doduše,prije dvadesetak dana Gradska uprava odlučila je nadopuniti glavni izvedbeni projekt i dodati još jedan pothodnik od zelene površine prema Trnju s dva stubišta, jednom rampom za osobe s invaliditetom, izraditi projekt klizališta na fontanama u zimskom periodu i izraditi projekt automatskog sustava navodnjavanja zelene površine.

Nadopune projekta koje su radile tvrtke HPNJ+ SMAGRA. Projektni biro Naglić i ZEM nadzor poskupile su izradu projekta s početnih 2,8 milijuna kuna na 3,4 milijuna. Taj pothodnik za sada nije u planu gradnje jer novac za njega nije osiguran.

'Ne znam što točno piše u aktima gradonačelnika, ali ako piše da je pothodnik od NSK-a do zelene površine, onda je riječ samo o jednom pothodniku jer za drugi očito nema novaca. No to je prva faza jer je na cijeloj površini predviđeno ukupno pet fontana i dva pothodnika. To što je natječaj raspisan na 25 milijuna kuna ne znači da će se sva sredstva i potrošiti. Za očekivati je da će se javiti izvođači koji će ponuditi niže cijene', kazao nam je pročelnik Ureda za izgradnju Grada Davor Jelavić

Vijećnik u gradskoj četvrti Trnje Pero Kovačević, koji je prije dvije godine prvi upozorio što se sprema, ni danas za Bandićev projekt nema lijepih riječi.

'Projekt je nekoliko puta poskupio, a graditi fontane u doba krize je suludo. Sve je to dio predizborne kampanje u kojoj se besmisleno troše novci građana. No činjenica je da su za projekt novci osigurani u proračunu koji je podržao i SDP.

Da se razumijemo, ja sam za to da se ta površina uredi, ali u neka bolja vremena i kad se naprave objekti koji su prioritet. U Trnju smo predlagali da se uredi Trnjanska cesta ili da se za pet, šest obitelji koje na Trnju još uvijek nemaju pitku vodu ona osigura, ali su se na našu ideju u Gradskoj upravi oglušili', zaključio je Kovačević