Hrvatska KOSOR TRENIRA STROGOĆU

'Ministre, nećemo gledati kroz prozor!'

Gotovo neprekinuta turneja premijerke Jadranke Kosor Hrvatskom nastavljena je novim, četvrtim posjetom Splitu u samo mjesec dana: ovaj put okupila je predstavnike turističkih zajednica sedam priobalnih županija i zajedno s njima punih dva sata se hvalila dobrim rezultatima ovogodišnje sezone. Nakon paradnog sastanka okružena tjelohraniteljima brzo je odjurila iz splitske ACI marine, a novinarima ponovno nije bilo dozvoljeno postaviti nijedno jedino pitanje

'Podaci su jako dobri, imamo oko 550 tisuća gostiju više nego prošle godine, ali i dalje moramo raditi žestoko tijekom rujna. Već za dva do tri tjedna na sjednici Vlade predstavit ćemo plan rada za iduću godinu', kazala je Kosor. O hrvatskom turizmu, kaže, govori prilikom svakog susreta sa svjetskim državnicima, to je obveza svakog premijera, pa se tako rekordnim porastom gostiju iz Njemačke nedavno pohvalila i kancelarki Angeli Merkel, 'što je i kod nje izazvalo respekt'.

'Rijetko gdje u Europi se ovako dugo može kupati i sunčati, ali i tijekom zime se može popiti kava na suncu. Naše goste privlačimo pozivima 'Dođite u Hrvatsku', 'Ostanite u Hrvatskoj' i 'Upoznajte Hrvatsku', a postoji još puno toga što treba upoznati. Evo, zašto jedan gost Splitsko-dalmatinske županije ne bi na dan ili dva posjetio berbu grožđa u Iloku ili vrlo važan festival pekmeza i rakije u Tovarniku?', zapitala se premijerka.

Šefovi turističkih zajednica jadranskih županija redom su se pohvalili porastom broja gostiju i noćenja, od Šibensko-kninske (1,8 posto) do Splitsko-dalmatinske (7,6 posto više u odnosu na prošlu godinu). Ministru Branku Bačiću sve to skupa djelovalo je pomalo dosadno, čekao je svoj red za govor, pa je vrijeme kratio uživanjem u spektakularnom pogledu kroz prozor restorana. Premijerka ga je ukorila: 'Ministre, nećemo gledati kroz prozor!'

Nešto kasnije, Bačić je s govornice najavio ostvarenje plana o gradnji novih 15 tisuća vezova u hrvatskim marinama: uskoro će se, kazao je, zahvaljujući izmjenama Zakona o prostornom uređenju krenuti u koncesioniranje za dvije marine u sklopu projekta Brijuni rivijera, jednako kao i u Kuparima kod Dubrovnika, a stvorili su se preduvjeti i za početak gradnje marine za megajahte na splitskom Žnjanu.

Na splitskom sastanku sve je prštalo optimizmom, neki su s govornice zahvaljivali i bogu za lijepo vrijeme, a premijerka je za sljedeći tjedan još jednom najavila nastavak gradnje Pelješkog mosta, 'projekta kojeg smo morali zaustaviti, pardon, usporiti'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još