SRB KRITIZIRA:

'Novac za EU reklame potrošit će se na izbornu kampanju'

07.09.2011 u 14:21

Bionic
Reading

Predsjednik HSP-a Daniel Srb danas je prozvao vladu zbog trošenja novca poreznih obveznika na reklamiranje ulaska Hrvatske u EU, izrazivši uvjerenje kako se iza tih troškova krije namjera da se s tim novcem pokrije financiranje predizborne promidžbe, odnosno spotova koji će u predizbornoj kampanji biti stranačkog karaktera

Srb se na konferenciji za novinare osvrnuo na najnoviju anketu Europske komisije prema kojoj 87 posto hrvatskih državljana nije primjereno informirano o tome što obuhvaća pregovarački proces, što je Hrvatska ispregovarala i koje je obveze prihvatila kako bi zaključila pregovore o pristupanju EU-u.

Upravo bi te činjenice trebale biti jedan od parametara prema kojem bi se birači trebali odlučiti kome dati povjerenje na predstojećim izborima, mišljenja je Srb.

Osvrćući se na nedavno objavljen datum potpisivanja ugovora o pristupanju, a koji je nakon parlamentarnih izbora, Srb je upozorio kako do parlamentarnih izbora hrvatska javnost uopće neće znati koji su rezultati pregovora hrvatske vlade s Europskom komisijom.

'Objava Wikileaksovih razgovora bivšeg ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, koji su sada izišli u javnost, govore o tome na koji je način Hrvatska vlada još 2009. surađivala s glavnim odvjetnikom haaškog tužiteljstva i drugima, kako bi se generala Antu Gotovinu žrtvovalo i time otvorila mogućnost pregovora Hrvatske o poglavlju 23', naglasio je čelnik HSP-a dodajući kako bi danas, kada se upućuju pozdravi generalima u predizborne svrhe, o tome trebalo voditi računa.

Srb se osvrnuo i na novi Zakon o kaznenom postupku, koji je stupio na snagu 1. rujna, rekavši kako su pod krinkom učinkovitije borbe protiv organiziranog kriminala dane prevelike ovlasti Državnom odvjetništvu, čime su, po njegovom mišljenju, izravno ugrožena ljudska prava.

'Mi ćemo postati, ne policijska država, već državno-odvjetnička država', poručio je.

Po njegovim riječima iste 'alate' trebali bi pred zakonom imati i državni odvjetnici, odnosno tužiteljstvo i odvjetnici koji zastupaju svoje stranke, što je, po mišljenju čelnika HSP-a, novim zakonom isključeno.

Zakon ide tako daleko da državni odvjetnik čak može spriječiti razgovor odvjetnika sa svojim klijentom ako vjeruje da će to voditi do uklanjanja dokaza, rekao je dodajući kako je došlo do apsurdne situacije u kojoj je 'optuženi kriv dok ne dokaže svoju nevinost'.

Primjedbe je iznio i na odredbe koje se odnose na određivanje pritvora te zadržavanje u pritvoru koje može, bez odluke suda, trajati 120 sati.