Hrvatska OSKVRNJIVANJE SPOMENIKA U KNINU

Documenta osudila nepoštivanje žrtve i njihove patnje

U priopćenju za javnost povodom devastacije spomenika 'Oluja 95' u Kninu, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, osuđuje vandalski čin, ali i upozorava da je mali broj počinitelja ratnih zločina izveden pred lice pravde

Nepoznati počinitelji su u noći s nedjelje 4. rujna na ponedjeljak 5. rujna 2011. oštetili novi spomenik 'Oluja 95' koji je u središtu Knina otkriven 4. kolovoza 2011. uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. Na spomeniku, inače spomen-obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, osvanuli su grafiti uvredljivog i nacionalističkog sadržaja, a uništeno je i nekoliko svjetiljki koje simboliziraju svijeće za poginule.

Tim povodom oglasila se Documenta koja izražava osudu i žaljenje nad postupcima nepromišljenih pojedinaca i to na mjestu koje simbolizira patnju velikog broja žrtava i stradalnika tijekom Domovinskog rata.

'Ovakve provokacije, poput ispisivanja grafita koji veličaju Ratka Mladića, optuženog za najteža djela kršenja međunarodnog humanitarnog prava – genocida i zločine protiv čovječnosti - zasigurno ne pridonosi normalizaciji odnosa, pomirenju, suživotu i izgradnji održivog mira. Spomen-obilježja trebaju biti mjesta sjećanja i pamćenja, koja će prenijeti jasnu poruku osude zla i zločina, a svako njihovo skrnavljenje znači nepoštivanje žrtve i njihove patnje', kaže se u priopćenju.

Organizacija koristi priliku za izražavanje javne solidarnosti s roditeljima i obiteljima poginulih, ubijenih, zarobljenih i nasilno odvedenih te još jednom upozorava na činjenicu da je mali broj počinitelja ratnih zločina izveden pred lice pravde. 'Upozoravamo i na pomanjkanje suosjećanja i solidarnosti prema žrtvama iz drugih etničkih zajednica, kao i na brojku od 1.804 nestale osobe za kojima njihove obitelji još uvijek tragaju', kažu u Documenti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još