ZABRINUTI ZA MEDIJSKE SLOBODE

Zbog Stojedinice europski novinari pisali Kosor

07.09.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Dok se čeka kako će se rasplesti situacija oko zagrebačkog Radija 101, europski novinari, odnosno predsjednik Europske federacije novinara Arne König odlučio je poslati pismo premijerki Jadranki Kosor i ministru kulture Jasenu Mesiću u kojem ih upozorava na situaciju na tom radiju, ali i na otkaz novinaru Glasa Istre Zoranu Angeleskom

U pismu König podsjeća da se Radio 101 našao u stečaju te da se uspjelo naći potencijalnog kupca. Međutim, u međuvremenu, usred već započetog procesa prodaje radija, izmijenio se Zakon o elektroničkim medijima koji zabranjuje prijenos koncesije, zbog čega je Vijeće za elektroničke medije odlučilo da se radio ne može prodati.

'Vjerujemo da ovaj naizgled politički motivirani postupak šteti pluralizmu medija i medijskim slobodama, a na kraju i demokratskim procesima u Hrvatskoj, koja bi 2013. trebala postati članicom Europske unije. Kao buduća članica EU-a, Hrvatska će morati prihvatiti Europsku povelju o osnovnim ljudskim pravima, ali i njen članak 11. koji govori o medijskim slobodama. Zbog toga apeliramo na vas da se što prije nađe rješenje za budućnost Radija 101 te da se dopusti angažiranim i predanim novinarima tog radija da ispune svoju zadaću i nastave s neovisnim novinarskim poslom koji rade od 90-ih', napisao je u pismu König.

Osim na Stojedinicu, König se osvrnuo i na otkaz novinaru Glasa Istre Zoranu Angeleskom, što je, kako kaže, 'zaprepastilo Europsku federaciju novinara'.

'Obaviješteni smo da je vlasnik Glasa Istre već ranije kršio zakon pri preuzimanju medija, i to na način da je ukinuo postojeći kolektivni ugovor te smanjio plaće. Molim vas da istražite prijestupe tog vlasnika medija', zaključuje König, dodavši da za otkaz Angeleskom nema podloge ni u medijskim zakonima, kao ni u Zakonu o radu.