SASTANAK POMIRENJA

Milanović hoće Linića u Vladi; Rohatinski ne dolazi u obzir

07.09.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović sastao se prošlog tjedna sa Slavkom Linićem u Zagrebu na njegovu inicijativu i u razgovoru u četiri oka izgladili su nesporazume nastale zbog spornih Linićevih izjava da bi šef socijaldemokrata trebao dati ostavku u vrhu stranke ako na predstojećim izborima osvoji vlast i postane premijer

'Slavko Linić je dosad bio, a i danas je, jedan od glavnih ekonomskih stratega SDP-a. Ako mu je netko u stranci i zamjerio neke političke stavove, to nije promijenilo njegovu ulogu u stranci, Slavko je tu i bit će tu', izjavio je Globusu izvor blizak vrhu stranke.

Prema Globusu, pomirenju Milanovića i Linića pridonijelo je nekoliko faktora, a jedan od njih je činjenica što stranka ipak nije imala ozbiljne političke štete zbog spornog Linićeva istupa. HDZ se najviše 'uhvatio' Linićevih kritika na račun ministra Tomislava Karamarka te njegovih stavova o radu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji su protumačeni kao nedopustivo miješanje u rad pravosuđa.

SDP-ovci u razgovoru za Globus podsjećaju k tome da Linićevi stavovi o razdvajanju vodećih funkcija u stranici nisu novi, kao što nije nova ni njegova sklonost Ljubi Jurčiću.

Linić je u vrijeme Ivice Račana smatrao da je SDP oštećen, štoviše da je izgubio izbore 2003. zato što se pokojni premijer Račan posvetio isključivo Vladi te zapustio stranku.

'Bilo bi zaista neobično da otpišemo nekoga zbog jednog intervjua, kao što je neobično to da se nekoga unaprijed proglašava ministrom', istaknuto je u SDP-u.

Priče da bi Željko Rohatinski, nakon što ode s mjesta guvernera HNB-a, mogao biti ministar financija u SDP-ovoj vladi u stranci su dočekane sa smijehom i čuđenjem.

Globusovi sugovornici iz SDP-a čude se takvim idejama jer je ugled guvernera poslovnim aranžmanom njegove supruge s Ivicom Todorićem definitivno narušen. Navodno ne računaju s Rohatinskim, ni kao s guvernerom, ni kao s ministrom.