VIZIJA U PROŠLOST

Friščić: Kriza je za neke počela još u prošloj državi

06.09.2011 u 16:11

Bionic
Reading

HSS na izbore ide samostalno, ali ograncima omogućuje zajednički izlazak s političkim opcijama s kojima na terenu dobro surađuju, poručio je vrh stranke danas iz Osijeka hrvatskoj javnosti

U HSS-u su zadovoljni rezultatima posljednjih anketa prema kojima u predizbornu kampanju ulaze kao treća po snazi politička opcija u Hrvatskoj. Tvrde kako 'i dalje rastu' te navode kako su danas još jači i imaju za trećinu više članova nego kad su prije četiri godine ušli u koaliciju s HDZ-om.

'Našim sudjelovanjem u vlasti Hrvatska je prvi put dobila četverogodišnji program u kojemu je bilo jasno što je čiji posao. Mnogi su nam zamjerali što smo inzistirali na novim ministarstvima, a danas smo zbog toga zadovoljni. Novoosnovano Ministarstvo turizma napravilo je značajan iskorak kako u ljetnom turizmu na Jadranu, tako i u kontinentalnom turizmu gdje je razvojna šansa još veća. Ministarstvo regionalnog razvoja pokazalo je da nema ravnomjernog razvoja Hrvatske bez stručnog osmišljavanja programa, pripreme zakona i dobrih odnosa s lokalnom i regionalnom samoupravom', rekao je na medijskoj konferenciji u Osijeku stranački predsjednik Josip Friščić

Prioritet HSS-a je proizvodnja hrane, rečeno je u Osijeku, ali i razvoj prerađivačke industrije te turizma kao najkvalitetnijeg izvoza za koji ne treba plaćati carine niti angažirati špeditere. HSS vidi izazove u dodjeli novih ovlasti lokalnoj i regionalnoj samoupravi kako bi stekla uvjete za ravnomjeran razvoj, a ne da se po statističkim metodama ukidaju općine, gradovi i županije.

Odnosima, posebice javnim prepucavanjima premijerke i predsjednika države Friščić nije zadovoljan. 'Ljudi iz različitih političkih opcija i ubuduće će biti na Markovu trgu i na Pantovčaku, ali treba stvarati uvjete za uspješno operativno funkcioniranje, a ne preko medija. Iza našeg predsjednika je stala određena politička opcija, bio je i njezin saborski zastupnik i neuvjerljivo bi bilo da on nije opredijeljen prema toj opciji. No važno je da radi u sklopu svojih ovlasti i bude predsjednik svih građana Hrvatske', tvrdi predsjednik HSS-a.

Govoreći o javnom pozdravljanju generala kojima se sudi u Haagu, Friščić je podsjetio kako nitko nije kriv sve dok nema pravomoćne presude. 'Znamo koju su ulogu u Domovinskom ratu imali generali Gotovina i Markač. Da, dogodilo se stotine zločina, stotine su i presuđene za njih, ali nigdje nismo čuli da su oni te zločine počinili ili naredili, a eventualni propusti će se utvrditi. Hrvatska svojim generalima mora dati punu pravnu zaštitu, jer da nije bilo Domovinskog rata i Oluje, ne bi bilo niti cjelovite Hrvatske', smatra Friščić.

O tomu jesmo li ili nismo izišli iz krize, predsjednik HSS-a ocjenjuje da je za neke djelatnosti kriza počela još u prošloj državi. 'Bilo je stečajeva, pa sanacija, pa intervencija države i preustroja… Pojedini sektori na dobrom su putu ili su čak izišli iz krize obzirom na proizvodnju, zaposlenost i funkcioniranje na tržištu. Strelica koja je donedavno bila spuštena napokon se okrenula prema gore, ali još treba pomagati svima koji imaju šansu. Pred nama su složeni izazovi poput brodogradnje, koja još nije riješena u vlasničkoj strukturi, drvne industrije koja ima tržište, ali nije isplativa, građevinarstva koje se mora preustrojiti i pronaći svoju poziciju na novim tržištima, jer mi više ne možemo angažirati toliku operativu', istaknuo je Josip Friščić.

U njegovoj je pratnji u Osijeku bio i stranački potpredsjednik, ujedno i ministar turizma u aktualnoj Vladi, Damir Bajs, koji je izrazio zadovoljstvo rezultatima turističke sezone, ali i ukazao na moguće dobre rezultate postsezone. 'Ostvarili smo naše glavne ciljeve: i četvrti smo put bolji od Europe, a vratili smo i domaće goste na jadransku obalu. U prvih sedam mjeseci imali smo gotovo pola milijuna turista više nego lani, od čega 300.000 u predsezoni. Ove je godine gotovo 14 posto više zaposlenih u turizmu nego lani, a bit će veći i prihodi u turizmu', iznio je ministar Bajs, uz napomenu kako će 'vrijeme pokazati je li i izvanpansionska potrošnja povećana kao što je bilo u proljetnim mjesecima'.

Istaknuo je i kako je maloprodaja porasla za jedan posto, no još uvijek se čekaju precizniji podaci o turističkoj potrošnji. Za sutra je najavio objavu rezultata za kolovoz te izrazio nadu u nastavak pozitivnog trenda.

Podsjetio je i kako, kad je postao ministar, navodno nije bilo niti jednog programa za kontinentalni turizam za koji se trošilo 10-ak milijuna kuna. Sada ih je 15-ak, a ulaganje u kontinentalni turizam po njegovim će riječima ove godine iznositi 50-ak milijuna kuna.

'Prve godine je oko 1.000 poduzetnika tražilo sredstva od Ministarstva turizma, a prošle godine imali smo ih više od 4.000. Oni su uložili vlastita sredstva i dobili našu potporu za izgradnju smještajnih kapaciteta i drugih sadržaja, za promociju i afirmaciju destinacije te potporu agencijama u dovođenju turista. Nastojimo dati ponudu koja se teško odbija', zaključio je Damir Bajs.