Hrvatska SLUČAJ ANGELESKI

'Nikad jasnija sprega medija, politike i novca'

Udruge B.a.B.e., GONG, Inicijativa Srđ je naš, Kuća ljudskih prava, Mirovna grupa OAZA, Pravo na grad, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija te Zelena Istra oglasile su se zajedničkim priopćenjem u kojem iskazuju podršku nelegalno otpuštenom novinaru Glasa Istre Zoranu Angeleskom

Devet utjecajnih udruga civilnog društva poručilo je danas kako se 'priključuju podršci koju su brojne organizacije i građani pružili novinaru Zoranu Angeleskom, otpuštenom zbog negativnog stava spram projekta Brijuni rivijera, kao i zahtjevu sindikata Glasa Istre za povlačenjem i poništavanjem te drastične odluke Uprave'.

'Bez slobodnih novinara nema demokracije, stoga je svaki napad na slobodu izražavanja napad na samu bit demokratskog sustava', ističu nevladine udruge u svom priopćenju, napominjući i da su u svibnju ove godine već upozorile Bruxelles na izrazito zabrinjavajuće stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj.

Udruge podsjećaju i da su za vrijeme nedavnog štrajka zaposlenih u Glasu Istre ukazale na njegovu uređivačku politiku skrojenu prema poslovnim i političkim interesima vlasnika te osudile sve češće uređivačke 'propuste' i preinake autorskih članaka, kao i IDS-ovo kupovanje naklonosti tog medija javnim novcem bez znanja javnosti.

'Ugovor o realizaciji projekta Brijuni rivijera, protiv kojeg je na sjednici pulskog Gradskog vijeća svoj glas dignuo Angeleski, ima mnogo elemenata koji otvaraju velik prostor za korupciju. Upravo u tim koruptivnim elementima treba tražiti ključ za razumijevanje samog projekta, ali i otkaza novinaru. Sprega medija, politike i novca nikad se nije iskazala jasnije. Stajući uz otpuštenog novinara stajemo u obranu javnog interesa, a protiv samovolje i autoritarnih metoda gospodarskih moćnika i političara', navode udruge.

Udruge su najavile i da će Angeleski zaštitu svojih prava morati potražiti na sudu, no pravosudni će epilog ocrtati stanje ljudskih prava u Hrvatskoj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još