GDJE JE NESTAO NOVAC?

Đuro Dečak pod istragom DORH-a zbog nabave oružja

06.09.2011 u 07:56

Bionic
Reading

Prema pisanju Jutarnjeg lista, generala Đuru Dečaka policija, po nalogu DORH-a, istražuje zbog nestanka novca za nabavu oružja 1991. godine. Radi se o najmanje 1,2 milijuna kuna (321.000 nekadašnjih njemačkih maraka) koje su donirale tvrtke s područja Virovitice

Virovitički Krizni stožer bio je donio odluku da se prikuplja novac za nabavu oružja, ali kako su ubrzo osvojene vojarne JNA u Virovitici, Slatini i Bjelovaru, oružja je bilo dovoljno i od kupnje se odustalo.

'Nakon što smo zaprimili kaznenu prijavu, dali smo nalog policiji da to ispita', izjavio je virovitički državni odvjetnik Romeo Waller

Antun Troha
, jedan od članova tadašnjeg Kriznog stožera, u to vrijeme zapovjednik policije u Virovitici, novinaru Jutarnjeg je rekao da je u detalje upoznat s prikupljanjem novca i tvrdi kako mu je poznato da je skupljeno 321.000 maraka.

'Tadašnji hrvatski dinari na crno su pretvarani u njemačke marke. Osobi koja je u tome sudjelovala pružio sam zaštitu i odredio dvojicu policajca da ga štite s obzirom na to da se radilo o velikom iznosu novca. Svi su ti ljudi živi i mogu to posvjedočiti. Znam da su marke završile u metalnom sefu u prostorijama tadašnje Općine Virovitica, ali što je s njima bilo kasnije, kada se odustalo od kupnje oružja, nije mi poznato', kaže Troha.

Uz Trohu, tadašnji članovi Kriznog stožera bili su i general Đuro Dečak te Anto Krišto, tadašnji predsjednik Općine.