Hrvatska GDJE JE NESTAO NOVAC?

Đuro Dečak pod istragom DORH-a zbog nabave oružja

Prema pisanju Jutarnjeg lista, generala Đuru Dečaka policija, po nalogu DORH-a, istražuje zbog nestanka novca za nabavu oružja 1991. godine. Radi se o najmanje 1,2 milijuna kuna (321.000 nekadašnjih njemačkih maraka) koje su donirale tvrtke s područja Virovitice

Virovitički Krizni stožer bio je donio odluku da se prikuplja novac za nabavu oružja, ali kako su ubrzo osvojene vojarne JNA u Virovitici, Slatini i Bjelovaru, oružja je bilo dovoljno i od kupnje se odustalo.

Jutarnji piše da se ne zna gdje je završilo prikupljenih 321.000 njemačkih maraka.

'Nakon što smo zaprimili kaznenu prijavu, dali smo nalog policiji da to ispita', izjavio je virovitički državni odvjetnik Romeo Waller.

Antun Troha
, jedan od članova tadašnjeg Kriznog stožera, u to vrijeme zapovjednik policije u Virovitici, novinaru Jutarnjeg je rekao da je u detalje upoznat s prikupljanjem novca i tvrdi kako mu je poznato da je skupljeno 321.000 maraka.

'Tadašnji hrvatski dinari na crno su pretvarani u njemačke marke. Osobi koja je u tome sudjelovala pružio sam zaštitu i odredio dvojicu policajca da ga štite s obzirom na to da se radilo o velikom iznosu novca. Svi su ti ljudi živi i mogu to posvjedočiti. Znam da su marke završile u metalnom sefu u prostorijama tadašnje Općine Virovitica, ali što je s njima bilo kasnije, kada se odustalo od kupnje oružja, nije mi poznato', kaže Troha.

Uz Trohu, tadašnji članovi Kriznog stožera bili su i general Đuro Dečak te Anto Krišto, tadašnji predsjednik Općine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još