DIVNO KASNO LJETO

Slijedi manje zahlađenje, potom vrlo topao vikend

06.09.2011 u 06:29

Bionic
Reading

Iako će u četvrtak uz mjestimične kiše i vjetrove sjevernih smjerova malo osvježiti, vikend će ponovno biti vrlo topao i sunčan, idealan za izlete i provod u prirodi, najavljuju prognostičari

U utorak će u kontinentalnim krajevima u prvom dijelu dana biti oblačnije, još mjestimice s kišom ili pljuskovima, no tijekom dana se očekuje razvedravanje. Uz sjeverni vjetar bit će svježije. Jutarnja temperatura kretat će se od 14 do 19° C, a dnevna većinom između 21 i 26 stupnjeva Celzijevih.

Na Jadranu će u utorak biti djelomično sunčano, povremeno uz malu do umjerenu naoblaku. Još je u Dalmaciji mjestimično moguće malo kiše. Puhat će slaba do umjerena bura, koja će podno Velebita ujutro biti i jaka. Danju će u Dalmaciji okrenuti na slab jugozapadnjak i zapadnjak. Jutro će biti svježije - u zaobalju s temperaturama od 16 do 19° C, a uz obalu i na otocima od 19 do 23° C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu kretat će se od 25 do 29° C, a u Dalmaciji od 29 do 32° C.

U srijedu će biti pretežno sunčano s više oblaka navečer. Puhat će uglavnom slab jugozapadni vjetar. Jutro će biti svježe, ponegdje i maglovito, s temperaturama od 8 do 13° C, dok će se najviše dnevne kretati između 25 i 30° C.

U noći na četvrtak i u četvrtak u kopnenom će području ponovno biti više oblaka, samo mjestimice uz malo kiše. Na Jadranu će biti djelomično sunčano uz malu mogućnost lokalnog pljuska uglavnom na sjeveru. Zapuhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, a na Jadranu bura i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka će u unutrašnjosti biti većinom između 20 i 25° C, a na Jadranu od 25 do 29° C.

Petak nam donosi djelomično sunčano vrijeme, ali bi u kopnenom području uz više oblaka ponegdje moglo pasti sasvim malo kiše. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Vikend za provod u prirodi

Za vikend će u cijeloj Hrvatskoj biti više sunca. Jutra će u unutrašnjosti biti svježa ponegdje i maglovita uz temperature između 8 i 15° C, po gorskim kotlinama ponegdje i malo niže. No danju će ponovno biti toplo s temperaturama između 25 i 30° C .

Na Jadranu će jutra biti toplija s temperaturama blizu ili oko 20° C, a najviše dnevne oko 30° C.

Nastavlja se toplo kasno ljeto

Prema svemu sudeći i početak sljedećeg tjedna donijet će većinom suho i ugodno toplo kasnoljetno vrijeme. Sve ove temperature još su uvijek iznad prosjeka, a stručnjaci predviđaju da bi i cijeli rujan mogao biti topliji i suši od prosjeka, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Dvije narodne izreke rujan spominju kao mjesec vinograda i berbe grožđa.

'Rujan mjesec rujno vino daje; novo turnja, a staro prodaje.'

'Rujanska kiša zlato je poljima, a otrov vinogradima.'

Dana 7. rujna 1946. u Zagrebu je izmjerena temperatura od 34° C.