GRAĐANI ISKLJUČENI

Mirovnjaci žale zbog pristupanja NATO-u

25.03.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Centar za mirovne studije (CMS) ustvrdio je danas da su građani Hrvatske potpuno bili isključeni iz procesa donošenja odluke o pristupanju Hrvatske NATO-savezu te je izrazio žaljenje što je propuštena prilika da se Hrvatska na međunarodnoj razini profilira kao zemlja izgradnje mira

ZAGREB - Hrvatski sabor potvrdio je danas Sjevernoatlantski ugovor kojim se privodi kraju postupak pravnog pridruživanja Hrvatske NATO-savezu, a polaganjem isprave o pristupu tom ugovoru kod depozitara u Washingonu Hrvatska će i službeno postati punopravna članica toga vojno-obrambenog saveza.

"Sada je više nego očito da vlastito ratno iskustvo nismo transformirali u smjeru izgradnje mira", nego će političari i dalje njegovati vojno razumjevanje sigurnosti građana, ističe CMS.

U toj nevladinoj udruzi drže da sigurnost građana Hrvatske, ali i svih drugih ljudi, nikada ne ovisi o vojnim kapacitetima pojedine zemlje, nego ponajprije o kulturi mira i nenasilja među ljudima.

"Sigurnost nekog društva ne može se ostvariti vojnim sredstvima, već primarno principima transparentnosti, poštovanjem ljudskih prava, povjerenja i nenasilja", stoji u priopćenju CMS-a.

U toj udruzi smatraju da današnja saborska odluka ima i "krnji" legitimet jer je ignorirana volja 125.000 birača koji su potpisali peticiju za referendum o NATO-savezu te ističu da je u konačnici donesena u proceduri koja čak nije zahtijevala ni dvotrećinsku većinu zastupničkih glasova.

CMS poručuje da će i dalje pomno pratiti aktivnosti Hrvatske u NATO-savezu i zauzimati se za veću transparentost tog saveza i njegovu transformaciju iz primarno vojnog u primarno razvojnu organizaciju.

"Zato ovim putem pozivamo i Vladu RH da nakon formalnog ulaska RH u NATO povuče vojnike Hrvatske vojske iz Afganistana i vojnu misiju u Afganistanu zamijeni razvojnom misijom", stoji na kraju CMS-ova priopćenja.