2,1 MILIJUN GRAĐANA ŽIVOTARI

Dok Kosor 'izlazi iz krize', polovica zemlje je u banani

05.09.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Preko 700 tisuća kućanstava u Hrvatskoj živi od danas do sutra, odnosno ima problema s podmirivanjem osnovnih troškova života. S obzirom na to da, prema posljednjim podacima o stanovništvu, prosječno domaće kućanstvo ima tri člana, moglo bi se reći da 2,1 milijun građana Hrvatske ne planira budućnost jer im trenutačne životne okolnosti taj luksuz ne dopuštaju, piše Novi list

Broj kućanstava koja se susreću sa svakodnevnim problemom preživljavanja proizlazi iz ankete što ju je u kasno proljeće proveo Eurobarometar, ističe Novi list

Ona je pokazala da gotovo svako drugo kućanstvo život planira dan po dan. Budući da je prema zadnjim podacima u Hrvatskoj nešto više od 1,47 milijuna kućanstava, iz toga proizlazi da ih preko 700 tisuća ima financijskih problema.

Prosječna neto plaća na državnoj razini iznosi 5.498 kuna pa je tako za nešto više od 1,2 tisuće kuna niža od troškova potrošačke košarice, odnosno pokriva oko 80 posto minimalnih mjesečnih troškova. Od nešto iznad 1,4 milijuna zaposlenih u zemlji, njih preko 736 tisuća zaradi plaću nižu od državnog prosjeka.

I dok svaki drugi radnik prima plaću nižu od državnog prosjeka, moglo bi se reći i da je svakom osmom radniku zbog ovrhe blokirana. Naime, prema podacima Fine, trenutačno je blokirano 165 tisuća računa građana, 15 tisuća više nego u lipnju.

Od početka godine, kada je Fina preuzela posao provođenja ovrha, raste broj građana s blokadom računa zbog prisilne naplate dugovanja. S obzirom na broj nezaposlenih i loša predviđanja o rastu gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, broj blokada i dalje bi mogao rasti.

Naime, analitičari su složni u tvrdnji da se značajniji pomaci u padu nezaposlenosti ne mogu očekivati prije kraja iduće godine. No ni to nije garancija da će se povećati broj aktivnog stanovništva. Naime, od 3,7 milijuna radno sposobnih stanovnika neaktivno ih je preko dva milijuna.