KOSOR PITA KOSORICU

'Hoćemo li po cijenu nafte i plina odlaziti u Peštu?'

05.09.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Umjesto pozdravljanjem generala i pričama o Beogradu, HSLS je pozvao hrvatsku Vladu i premijerku Jadranku Kosor da se bavi Inom i zaštitom nacionalnih interesa

'Premijerka kaže da već više od 20 godina ne odlazimo po mišljenje u Beograd, a hoćemo li od 1. listopada odlaziti po cijenu nafte i plina u Peštu ili Bruxelles?', upitao je opet šef HSLS-a Darinko Kosor. Naime, Hanfa može držati blokadu prodaje dionica Ine do kraja listopada, a potom će MOL bez ikakvih prepreka moći kupiti manje od jedan posto dionica Ine, koliko mu je potrebno da postane većinski vlasnik.

S konferencije za medije u sjedištu stranke Kosor je ponovio poziv hrvatskoj Vladi da žurno u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona kojim će privremeno, na period od najdulje godine dana od donošenja zakona, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi i u cilju zaštite javnog, odnosno nacionalnog interesa i sigurnosti onemogućiti stjecanje većinskog paketa Ininih dionica.

Jadranka Kosor i Vlada su, podsjetio je Kosorov savjetnik za energetiku, naftni konzultant Jasminko Umičević, u proljeće najavili promptno donošenje tog zakona da bi samo nekoliko dana kasnije s dnevnog reda sjednice Vlade prijedlog bio skinut uz obrazloženje da se njegovo donošenje odgađa na kraći period. U međuvremenu, dodao je HSLS-ov glavni ekonomski strateg Josip Budimir, MOL je nastavio na različite načine stjecati Inine dionice, čija je legalnost i predmet postupaka DORH-a te Hanfe, a vodi se i istraga protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog sumnje da je primio mito od 10 milijuna eura da bi MOL-u osigurao prevlast u upravljanju Inom.

Kao objašnjenje zašto Vlada nije ni nakon pola godine donijela zakon kojim bi zaštitila nacionalne interese RH spominju se pritisci iz Europske unije i da bi to bilo u suprotnosti s njezinom pravnom stečevinom. Međutim, kako je istaknuo Umičević, Vlada može donijeti takav zakon jer sukladno članku 58. Ugovora o osnivanju EU države članice imaju pravo privremeno, u slučaju ugrožavanja javnog interesa i sigurnosti, donositi restriktivne mjere koje ograničavaju slobodu kretanja kapitala.

U HSLS-u su uvjereni da jednogodišnje ograničavanje trgovanja Ininim dionicama ne bi bilo štetno jer se radi o samo dva posto dionica, a u tom bi se roku moglo dovršiti započete istrage i utvrditi pravo stanje stvari u odnosu na okolnosti zaključenja spornih izmjena Dioničkog ugovora i ostalih povezanih dokumenata.

Naime, kaznena prijava protiv MOL-a mogla bi omogućiti Vladi da donese zakon kojim bi privremeno zabranila da itko dođe do više od 49,99 posto Ininih dionica i tako spriječi mađarsko preuzimanje.

Na pitanje zašto Vlada dosad ipak nije donijela zakon kad on nije u suprotnosti s pravnom stečevinom EU-a, Umičević je izrazio bojazan da hrvatska diplomacija nije sjela i naučila svoju zadaću u pripremi tog zakona, a Kosor je dodao da se tu radi o inače poznatoj i klasičnoj neodlučnoj politici HDZ-a ki bi da bi