PARALELNA STVARNOST

Napredak u pregovorima, a zatvorena tek trećina poglavlja

25.03.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Saborski klubovi podržali su danas Izvješće o tijeku pregovaračkog procesa između Hrvatske i EU za vrijeme francuskog predsjedavanja Vijećem EU, od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine

Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak kazao je da je Hrvatska tijekom francuskog predsjedavanja nastavila ostvarivati napredak u pristupnim pregovorima, da je napravila značajan posao na tehničkoj, ali i postupovnoj pripremi velikog broja poglavlja koja su spremna za otvaranje, odnosno privremeno zatvaranje u predstojećem razdoblju.

Vlada pritom ocjenjuje da je Hrvatska, s obzirom na okolnosti, ostvarila dobar napredak u pregovaračkom procesu te da je pristupni proces završetkom 2008. ušao u zaključnu, najsloženiju fazu, u kojoj posebnu pažnju treba posvetiti daljnjoj provedbi potrebnih reformi i učinkovitoj provedbi pravne stečevine EU.

No, umjereno zadovoljstvo izraženo je otvaranjem pregovora u dva te privremenim zatvaranjem pregovora u pet poglavlja tijekom izvještajnog razdoblja, čime je Hrvatska u pregovaračkoj bilanci dostigla broj od ukupno 22 otvorena pregovaračka poglavlja, od kojih je njih sedam i privremeno zatvoreno.

Medutim, Vlada upozorava da statistika formalno zabilježenih rezultata ne odgovara stvarnom napretku koji je Hrvatska ostvarila - dodatnih 11 poglavlja (devet za otvaranje i dva za privremeno zatvaranje) nije moglo biti otvoreno odnosno privremeno zatvoreno zbog rezervi Slovenije uslijed neopravdanog povezivanja s otvorenim graničnim pitanjem.

Marija Pejčinović-Burić (HDZ) rekla je kako je francusko predsjedanje obilježilo činjenica da je slovenska blokada pristupnih pregovora postala i ključnom zaprekom u hrvatskim pregovorima uopće, a što pokazuje, istaknula je, i jučerašnja odgoda međuvladine konferencije.

'No, svejedno se ukupno može reći da je Hrvatska ostvarila napredak u pregovorima s EU', rekla je Pejčinović-Burić istaknuvši kako se i dalje predano radi na usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Neven Mimica (SDP) ne slaže se s Vladinom ocjenom da Hrvatska ulazi završnu fazu pregovora jer, kaže, zatvorena je tek jedna trećina poglavlja, a sami su pregovori, blokadom Slovenije, potpuno stali. Uvjeren je, pak, da bi i bez slovenske blokade pregovori teško završili do kraja ove godine.

Damir Kajin (IDS) upozorava da Hrvatska nikada kao sada nije imala manji suverenitet, posebno onaj financijski i monetarni, ocijenivši da taj suverenitet, zbog previsoke zaduženosti Hrvatske, narušavaju čak i drugorazredne strane banke.