ISTARSKI SVEĆENIK O SLUČAJU DAJLA

'Biskup Milovan nanio veliku štetu Crkvi'

03.09.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Donosimo polemično pismo biskupa Ivana Milovana kardinalu Bozaniću (kap koja je prelila času strpljenja u Vatikanu, zbog čega je Milovanu najavljen kraj službe), a koje katolički tjednik Glas Koncila nije želio objaviti. Pismo komentira istarski župnik (identitet poznat potpisanome novinaru) koji je već dao kritičko mišljenje na zablude i netočnosti promemorije istarskih svećenika Papi od Velikog Četvrtka. Objavljujemo i faksimil dekreta komisije u kojoj je radio i kardinal Josip Bozanić, čiji je pravorijek u vezi imovine župe Dajla doveo do intervencije Pape Benedikta XVI protivno interesima istarskoga biskupa i većine članova istarskoga klera

Milovanovo pismo Bozaniću

Dana 10. kolovoza, kada je objavljeno da je Ministarstvo pravosuđa RH ponovno nacionaliziralo imovinu župe Dajla koja je nekad pripadala benediktincima iz Praglie (Sveta Stolica smatra da monasi to pravo imaju i danas), porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan poslao je pismo zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Josipu Bozaniću, ali i uredništvu katoličkog tjednika Glas Koncila kojeg je Bozanić izdavač. Milovana su posebno bile pogodile izjave glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića na radiju, HTV-u i u samom katoličkom tjedniku u kojima, manje više, kaže kako su radom kardinalske komisije i Papinim dekretom benediktinci dobili 40 posto, a istarska biskupija pak 60 posto sporne imovine.

Milovanovo je pismo cenzurirano. Prepričano je tek na stranicama jednog zagrebačkog dnevnog lista. Zamoljen da ga komentira, kao i promemoriju istarskoga klera Papi od Velikog četvrtka (što je objavljeno na našem portalu 20. kolovoza), istarski župnik, čiji identitet moramo držati u tajnosti, iznosi potpuno oprečne stavove onima biskupa Milovana.

Iza svake Milovanove numerirane rečenice, prepisane vjerno originalnompismu kardinalu Bozaniću (vidi faksimil), slijedi svećenikov komentar.

1. Benediktinci iz Praglie i Dajle odrekli su se cjelokupne imovine u svome vlasništvu osim (isključivo) sadašnje župne crkve, što se jasno vidi prema imovini župe Dajla od 1. ožujka 1961. godine.

NN: Benediktinci se nisu odrekli imovine, nego im je ona bila oduzeta. Župa Dajla nije mogla ni imati druge imovine osim župne crkve, vlasnici župne crkve bili su benediktinci i dopustili su da se crkva u Dajli koristi za potrebe novoosnovane župe Sv. Ivana Krstitelja u Dajli.

2. Benediktinci su za svu imovinu dobili 1,7 milijardi lira, a ne samo za neki dio od R. Italije. Današnja vrijednost te dobiti je cca. šest milijuna eura, a ne kako piše cijenjeni novinar - 900 tisuća eura.

NN: Ako su benediktinci bili obeštećeni za svu imovinu, na osnovu čega je onda Biskupija imala prava tražiti da joj se ista imovina vrati!?

3. Netočne su tvrdnje da benediktinci ne spadaju među optante, kao i da ih je Slovenija sa svoje strane obeštetila. Oni su obeštećeni od strane R. Italije i, ako imaju kakva dodatna potraživanja, mogu ih potražiti samo od R. Italije.

NN: Za unutarcrkveni problem uopće nije važno spadaju li benediktinci među optante ili ne. Biskupijski pravnici (Jakovljević i Zohil u Rimu su magistrirali Kanonsko pravo) bi to trebali znati. Za RH je važno spadaju li benediktinci među optante ili ne.

4. Biskupija Porečka i Pulska, Župa Dajla te tvrtka Benedikt d.o.o. (u vlasništvu biskupije Linz, biskupije porečko-pulske i župe Dajla) cjelokupni samostanski kompleks (samostan i druge građevine) kupila je od Istraturista i drugih fizičkih osoba (dostavljam ugovore). Ništa od toga nismo, dakle, dobili od benediktinaca ili od Republike Hrvatske. Župa Dajla unijela je u navedenu tvrtku samo cca. 30 ha zemljišta. Stoga ne stoji izrečena tvrdnja cijenjenog mons. Miklenića da je samostan i samostanski kompleks dobiven povratom od R. Hrvatske ili još manje od benediktinaca. To je kupljeno!

NN: Samostanski kompleks i restoran nisu kupljeni novcima od Biskupije porečko-pulske. Na sudu u Bujama može se provjeriti da je Biskupija u zamjenu za te nekretnine Istraturistu prepustila zemljište na području Ladinog gaja. Na tom zemljištu Istraturist ima kamp. Istine radi potrebno je reći da je zemljište na kojem se nalazi kamp (Ladin gaj) pripadalo benediktincima i da je Biskupija to zemljište dobila od RH. Zamjena zemljište-nekretnine izvršena je 2005.

5. Župa Dajla je tijekom povrata zemlje dobila cca. 393 ha. Od toga je prodala cca. 121 ha, zašto je dobila cca. 5,5 milijuna eura (tko želi, može provjeriti ugovore). Nismo dobili od Države 458 ha, kako donosi Glas Koncila.

Dekret Kardinalske komisije

NN: Svaka parcela je točno izmjerena i onda nije potrebno pisati cca. Ne treba pisati da je Biskupija uprihodila cca. 5,5 milijuna eura, ne treba ni provjeravati ugovore, mogli ste sami prepisati točne podatke. Kako bi bilo da netko od svećenika pošalje financijski izvještaj za župu i u njemu napiše da je župa od milostinje dobila cca. 15 tisuća kuna?!?! Prečasni Milan Zgrablić takav bi mu izvještaj ekspresno vratio natrag i još napomenuo da je lopov. Ako Biskupija ne zna koliko je točno dobila u povratu zemlje od RH, onda je to samo pokazatelj da su ti, kao i drugi predmeti vođeni aljkavo i površno. 'Quidquid agis, prudenter agas et respice finem' (Sve što radiš, radi pažljivo i misli na kraj).

6. Smatram da ono što je vlastitim sredstvima kupljeno od strane Biskupije, župe Dajla ili Benedikta d.o.o. ne može biti predmet dijeljenja - a što je prema Sporazumu (onaj koji biskup Milovan nije želio potpisati, op. D.P.) trebalo učiniti.

NN: Nije kupljeno vlastitim sredstvima ako je zamijenjeno za zemljište koje je u povijesti isto tako pripadalo benediktincima.

7. Kardinalska komisija (vidi faksimil - op. D.P.) imovinu je dijelila prema procjeni perita Talijana, koju Biskupija nikad nije prihvatila. Njihova procjena za svu imovinu, koja je vraćena, kupljena, ali i ona koja nije vraćena Župi Dajla, iznosi 89 milijuna eura. Naša procjena cjelokupne imovine je cca. 43 milijuna eura.

NN: Benediktinci znaju što je matematika i barataju točnim ciframa, zato njihova procjena jest 89 milijuna eura, a Biskupijska opet cirka 43 milijuna eura. Netko je u Biskupiji rekao 'to vrijedi cirka 43 milijuna eura', a benediktinci su platili da struka izračuna koliko to točno vrijedi. Svatko neka radi svoj posao, ne spada na biskupa i svećenike da procjenjuju koliko nešto vrijedi.

8. Danas (10. kolovoza) objavljeno je da je Ministarstvo pravosuđa RH poništilo sve akte kojima je imovina bila dodijeljena župi Dajla te da se sva imovina vraća u vlasništvo Republike Hrvatske. Vjerujem da je predmet našeg spora s benediktincima time završen. Nadam se da će svi prihvatiti odluku R. Hrvatske i da će time završiti ovaj spor koji je nanio veliku štetu cjelokupnoj Crkvi. Uz pozdrav u Gospodinu, mons. Ivan Milovan, biskup.

NN: Crkvi je nanesena velika šteta, ali prvenstveno od strane biskupa Milovana, kancelara Jakovljevića, Lina Zohila i svih drugih koji su bili umiješani u mešetarenje zemljom i nekretninama. Pitam se čitaju li ti ljudi uopće Evanđelje i mole Boga ili im je to samo onako usput a primarno im je bavljenje građevinama i zemljištem? 'Qualis rex, talis grex' (Kakav pastir, takvo stado). 'Sapienti sat' (Pametnome dosta).