AFERA HYPO

Sanaderu u ponedjeljak opet skidaju imunitet

02.09.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Nakon što je u srijedu USKOK podignuo prvu optužnicu protiv Ive Sanadera za slučaj Hypo u kojem ga se tereti za uzimanje mita od 3,6 milijuna kuna, već za ponedjeljak sazvana je sjednica saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj bi se bivšem premijeru trebao skinuti imunitet

Ovaj put DORH i USKOK su skidanje imuniteta zatražili kako bi mogli pokrenuti kazneni postupak za aferu Hypo. S obzirom na to da Mandatno-imunitetno povjerenstvo ima praksu odobravati zahtjeve koji stižu s adrese Državnog odvjetništva, gotovo je sigurno da će MIP Sanaderu skinuti imunitet. Nakon toga odluka o daljnjem kretanju postupka bit će u rukama suda.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo, odnosno Sabor već je jednom odlučivalo o skidanju imuniteta Sanaderu, i to u prosincu prošle godine, na dan kada se Sanader dao u bijeg. DORH je tada skidanje imuniteta tražio kako bi Sanadera pritvorio u sklopu istrage o aferi Fimi media.

Ovaj put na tapeti je afera Hypo gdje je Sanader optužen da je zlouporabio položaj i ovlasti od kraja 1994. do ožujka 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo Banka o kreditu Hrvatskoj koja je za vrijeme Domovinskog rata i u vrijeme kada je zbog rata, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila.

U USKOK-u tvrde da je Sanader dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga, odnosno 3,6 milijuna kuna, koja mu je u cijelosti isplaćena nakon što je između banke i hrvatske Vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 milijuna šilinga za kupnju i opremanje diplomatskih predstavništava.

No sam Sanader kaže da se radi o konstrukciji kojom ga se želi politički ocrniti. 'Potpuno mi je neprihvatljivo to što me se tereti za neku navodnu štetu koja je napravljena Hrvatskoj, a nije napravljena Hrvatskoj. Jer, ako je bilo neke navodne provizije, onda tu proviziju nije platila Republika Hrvatska, već Austrija, što znači da, ako je štete bilo, ona je učinjena Austriji. Proviziju nije platilo Ministarstvo vanjskih poslova ni hrvatska Vlada, nego navodno austrijska banka, što znači da je šteta učinjena tamo', kazao je Sanader u svojoj obrani tijekom istrage USKOK-a.