SIVA EMINENCIJA PRAVOSUĐA

Što to Šeks zna o istrazi protiv HDZ-a, a Bajić taji?

02.09.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je da USKOK ne istražuje HDZ kao političku stranku, već samo pojedince, davši time svojevrsni odgovor na pitanje koje je premijerka Jadranka Kosor početkom ljeta uputila glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bjiću. No, zanimljivo je da na isto pitanje tportala Državno odvjetništvo ne odgovara već dva tjedna, što je ujedno i zakonski rok za odgovoranje državnih institucija na upite javnosti odnosno medija

'Ne istražuje USKOK Hrvatsku demokratsku zajednicu kao političku stranku, nego pojedina moguća kaznena djela koja su eventualno počinili pojedinci iz redova HDZ-a', kratko je komentirao potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks spekulacije da je HDZ, ili njegov dio, postao predmet istrage.

Tportal je, inače, na adresu DORH-a prije više od dva tjedna poslao službeni upit o tome istražuje li Državno odvjetništvo HDZ kao pravnu osobu, ali odgovor još uvijek nismo dobili, pa ispada da je o djelatnostima DORH-a Vladimir Šeks bolje obaviješten od samog DORH-a.

Što se predstojećih izbora tiče, Šeks bi se još jednom volio kandidirati za mjesto saborskog zastupnika, ali o tome će, tvrdi, odlučiti stranka. Komentirajući medijske napise o novom Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) koji bi, prema mišljenjima nekih utjecajnih hrvatskih odvjetnika djelovao po principu 'kadija te tuži - kadija te sudi', Šeks je izjavio da je on rezultat dugogodišnjeg rada i potrebe za djelotvornijim rješavanjem kaznenih postupaka.

'Takvi su postupci u djelokrugu državnih odvjetništava i policije. Uvjeren sam da su oni dovoljno educirani da neće štetiti pravima obrane. Ipak, primjena ZKP-a, vrlo će brzo pokazati njegovu djelotvornost, odnosno, hoće li u istom opsegu štititi prava obrane i prava osumnjičenih', zaključio je Šeks.