KANAL DUNAV - SAVA

Kosor izvukla još jedan Sanaderov projekt iz naftalina

02.09.2011 u 08:17

Bionic
Reading

Nakon što je objavila da se vraća gradnji Pelješkog mosta premijerka Jadranaka Kosor izvukla je iz naftalina još jedan predizborni projekt svog prethodnika Ive Sanadera i objavila je da iduće godine počinje gradnja kanala Dunav - Sava, a kao preduvjet Vlada je prihvatila Prostorni plan područja posebnih obilježja višenamjenskog kanala, izvještava Novi list

Projekt će za razvoj Slavonije i Istočne Hrvatske, pohvalili su se u Vladi, imati značaj koji je za Južnu Hrvatsku imala izgradnja autoceste, a premijerka je podsjetila kako se o njegovoj gradnji počelo raspravljati još 1737. godine, prenosi Novi list. Projekt je vrijedan 950 milijuna eura, obuhvaća dvije županije i 12 jedinica lokalne samouprave, izgradit će se pet luka i pristaništa i 23 cestovna i pješačka mosta, najavila je Kosor.

Kanal će povezati tri hrvatske rijeke – Dunav, Savu i Dravu, bit će dio 570 kilometara složenog prometnog koridora Podunavlje – Jadran s kombiniranom riječno – željezničkom vezom, čime će se Hrvatska bolje povezati sa Srednjom Europom, objasnio je ministar Branko Bačić. Uz to će pomoći navodnjavanju 35.750 hektara poljoprivrednog zemljišta.