IZBORI 16. LISTOPADA

Tko će biti varaždinski gradonačelnik?

01.09.2011 u 16:26

Bionic
Reading

'Svaka osoba kojoj nisu ograničena građanska prava može se kandidirati na izborima, pa tako i ona pod istragom ili protiv koje je podignuta optužnica', rekao je Zlatko Lodeta, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Varaždinske županije, na konferenciji za medije na kojoj su predstavljene radnje u vezi s prijevremenim izborima za varaždinskoga gradonačelnika

'Izborno povjerenstvo ne raspolaže s podacima je li netko osuđivan niti ćemo se s time baviti, budući nama zakon ne nalaže da to moramo provjeravati. Ne traži se izvadak iz kaznene evidencije niti se traži potvrda od suda o tome provodi li se kazneni postupak. Dakle, nema zakonske osnove za provjeru takvih podataka, a jasno da se sami u to ne možemo upuštati.

Samim time ni osuđivanost ni istraga ne mogu biti prepreka za kandidaturu. Kandidat za gradonačelnika može biti svaka osoba koja ima prijavljeno prebivalište na području grada Varaždina posljednjih šest mjeseci te pribavi valjani broj potpisa za kandidaturu i pravovremeno je dostavi povjerenstvu, a to je subota, 10. rujna, do 24 sata', upozorio je Alan Pretković, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva.

Pitanje može li kandidat biti osoba pod istragom ili protiv koje je podignuta optužnica postalo je aktualno nakon što se doznalo da bi na prijevremenim izborima za varaždinskoga gradonačelnika 16. listopada među kandidatima mogao biti i Ivan Čehok protiv kojeg USKOK vodi istragu. Iako kandidaturu nije osobno potvrdio, isto tako nije ni opovrgnuo ni on, kao ni njegov odvjetnik Vlado Sevšek. 

'Ukoliko se Čehok kandidira, ne vidi u njemu nekakvu prijetnju ili konkurenciju, tvrdi Miljenko Ernoić, predsjednik varaždinskog HSLS-a te predsjednik uprave Razvojne agencije Sjever (DAN), koji je kandidat liberala za varaždinskog gradonačelnika. Kandidati liberala za zamjenike gradonačelnika su Jasminka Porobija, donedavna direktorica podružnice RBA, i Josip Stanek, nakladnik.

'Naša kampanja bit će jednostavna, bez fige u džepu. Nudimo konsolidaciju gradskog proračuna, zaštite gradskih interesa u provođenju projekata, stvaranje uvjeta za gospodarski razvoj i ulaganja te uvažavanje potreba mladih i onih starije životne dobi', ističe Ernoić.
Uz kandidate HSLS-a, zasad je još poznat samo kandidat za gradonačelnika i njegove zamjenike koalicije varaždinskog HNS-a, SDP-a i HSU-a.

To je Goran Habuš, predsjednik varaždinskog HNS-a i djelatnik jastrebarskog Šumarskog instituta, dok su kandidati za njegove zamjenike Natalija Martinčević, izvršna direktorica u tvrtki Cognor Veting Stahlhandel, te Vjeran Radelić, donedavni direktor varaždinske podružnice osiguravajućeg društva.

To su tijekom posjete Špancirfestu dogovorili Radimir Čačić i Zoran Milanović, iako je na zadnjoj konvenciji SDP-a najavljivan vlastiti kandidat za gradonačelnika koji je sukladno tome nedavno određen. Međutim, od toga su varaždinski esdepovci odustali nakon ovotjedne posjete Igora Dragovana.

'Mi smo mladi kadrovi koji za sobom ne vuku nikakve 'repove' ni afere, a odlikuje nas zajednička želja da svu svoju energiju, znanje i sposobnost stavimo u funkciju osiguravanja boljitka svih građana Varaždina, veli Habuš, dok Radelić dodaje da SDP u ovu koaliciji donosi 'veliki stručni potencijal, čistu savjest i beskompromisno poštenje'.