Hrvatska DARKO MILINOVIĆ

'SDP se mora ispričati zbog zakona o umjetnoj oplodnji!'

Ministar zdravstva Darko Milinović na sjednici Vlade predstavio je prvu izmjenu Zakona o medicinskoj oplodnji. Kaže da je obećao da će zakon mijenjati slušajući riječ struke, a da su stručnjaci rekli da bi se osobama koje spadaju u teže slučajeve neplodnosti trebala omogućiti oplodnja više od tri jajne stanice

'Bili smo svjesni da ćemo Zakonom o medicinskoj oplodnji otvoriti mnoga pitanja, ali moram reći da nisam bio spreman i nisam očekivao grubu manipulaciju i politizaciju ovog zakona od oporbe. Parovi koji su trebali te postupke u tom trenutku su bili u nepovoljnom položaju, zato tražim da se ispričaju tim parovima', iskoristio je ministar zdravstva sjednicu Vlade za malo predizborne kampanje.

Kaže da je zakon donio 'nebrojeno dobrih stvari': 'Lista čekanja s godinu smanjena je na najviše dva mjeseca. Ne samo da hrvatski građani ne odlaze izvan zemlje na oplodnju, nego se čak 67 parova iz inozemstva liječi u Hrvatskoj. Također, jedina smo zemlja na svijetu u kojoj i žene starije od 40 godina mogu na postupak medicinske oplodnje i takvih je bilo oko 1.000 u proteklom periodu.'

Milinović tvrdi da je od donošenja novog zakona zabilježeno 224, odnosno 37 posto više porođaja. Zabilježena je 261 ili 25 posto više trudnoća, a, kako kaže - 'prvi put u povijesti rođeno je 1.019 djece prema umjetnoj oplodnji, odnosno 220 djece više nego u vrijeme prošlog zakona'.

Milinović kaže da je Ministarstvo uvažilo zamolbu Hrvatskog društva za reprodukciju te su danas u Sabor poslali dopunu zakona prema kojem će se u izrazito teškim slučajevima neplodnosti omogućiti oplodnja više od tri jajne stanice. To uključuje i onkološke bolesnike.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još