HND UPOZORAVA

Otkaz Angeleskom – klasičan slučaj cenzorskog nasilja

01.09.2011 u 14:55

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je jučerašnjim otkazom koji je vlasnik Glasa Istre Albert Faggian uručio novinaru Zoranu Angeleskom, kako je navedeno, zbog 'povrede ugleda i časti tvrtke'. U novinarskoj organizaciji ističu da se takav potez Glasa Istre može shvatiti kao poruka upozorenja novinarskih poslodavaca svim novinarima u Hrvatskoj da paze što rade da se ne zamjere gazdama

U svom priopćenju HND objašnjava kako je novinar i član ove novinarske organizacije Zoran Angeleski sudjelovao u srpnju na zatvorenoj sjednici Gradskog vijeća Pule o projektu Brijuni Rivijera, kamo je pozvan i gdje je sudjelovao kao član inicijative Volim Pulu, koja se ne slaže s tim projektom.

Otkaz Zoranu Angeleskom nezakonit je i klasičan slučaj nasilja nad drukčijim mišljenjem i zastrašivanje svih drugih novinara u Glasu Istre cenzurom i autocenzurom, ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Napominje kako takav potez Glas Istre može biti shvaćen i kao opća poruka upozorenja novinarskih poslodavaca svim novinarima u Hrvatskoj da paze što rade da se ne zamjere gazdama.

'Jasno je da bilo koji novinar, pa tako i Zoran Angeleski, mimo izvršavanja svojih novinarskih obveza, ima pravo biti društveni aktivist i zalagati se za što god želi, bez straha da će zbog svog mišljenja i djelovanja izgubiti posao. Ovaj otkaz zbog mišljenja i djelovanja koje se naprosto, eto, ne sviđa njegovom trenutačnom poslodavcu i, možda, njegovom političkom mentoru, skandalozan je slučaj koji se inače ne događa u demokratskim zemljama', ocijenio je Duka.

HND će o ovom cenzorskom otkazu obavijestiti nadležne međunarodne novinarske institucije.