Hrvatska OPREZ!

U olovkama i bojicama pronađena opasna azo bojila

Flomasteri, drvene bojice, olovke, gumice, ljepila, vodene boje, plastelin, ručnici, jastučnice, donje rublje, četkice i paste za zube... Sedamdeset proizvoda namijenjenih djeci Metro je dao na zdravstvenu analizu na kojoj su dva proizvoda 'pala'

Riječ je o kemijskim olovkama i drvenim bojicama u kojima su pronađena nedopuštena azo bojila, koja mogu izazvati alergijske reakcije, a neke su čak i kancerogene, teratogene i mutagene, kako je potvrdila Antonija Galić, voditeljica laboratorija za predmete koji dolaze u neposredan dodir s hranom Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Međutim, nazive tih dvaju proizvoda kao ni ime njihova proizvođača nisu htjeli obznaniti na konferenciji za novinare u Metrou Cash&Carry, nego su kazali da su o tome obavijestili jedino proizvođača. Preostalih 68 proizvoda čija je zdravstvena ispravnost potvrđena po znatno sniženim cijenama prodavat će se do 14. rujna uz posebne oznake 'Sigurni proizvodi za sigurno dijete'.

'Nije nam u cilju komercijalno iskoristiti ovu promociju nego ponajprije podići razinu svijesti potrošača i proizvođača o važnosti sigurnosti proizvoda', tvrdi Igor Kotaran, direktor marketinga Metro Cash&Carryja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još