I MESIĆ PROTIV KARAMARKA

'Boljkovac je školski primjer pripreme političkog suđenja'

31.08.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Bivši predsjednik države Stjepan Mesić pružio je potporu prvom ministru policije Josipu Boljkovcu kojem, navodno, prijeti optužnica zbog zločina u Drugom svjetskom ratu i nakon njega. Boljkovac je zbog toga angažirao odvjetnika Antu Nobila, no zasad još uvijek samo u preventivne svrhe

'Karamarko me može samo pohvaliti i proglasiti junakom jer sam na početku Domovinskog rata spriječio ustanak u Gorskom kotaru' - kazao je Josip Boljkovac

'Ako je ovo pravna država koja funkcionira, nikada protiv mene neće biti podignuta optužnica ni za kakve zločine jer nikoga nisam ubio. Karamarko me može samo pohvaliti i proglasiti junakom jer sam na početku Domovinskog rata spriječio ustanak u Gorskom kotaru' - kazao je Josip Boljkovac, prvi hrvatski ministar policije, protiv koga je, zbog zločina nakon 2. svjetskog rata, ministar Karamarko najavio pokretanje kaznenog postupka.

Boljkovac, kojeg je danas u njegovoj kući u Vukovoj Gorici pored Karlovca posjetio bivši predsjednik Stjepan Mesić, kako bi mu dao podršku, dodao da bi se izvjesne istražne radnje trebale pokrenuti u slučaju Tomislava Karamarka.

'Neka netko istraži kako je preko svojih privatnih tvrtki nabavljao opremu za MUP te na koga je prenio vlasništvo nad njima. Isto tako, zašto njegova policija nije istražila pljačku Hrvatske u zadnjih 20 godina? Mogao je to kao ministar ili nekada kao šef POA-e', dodao je Boljkovac. Kazao je da su u otkrivenim grobnicama na Kozjači i u Dugoj Resi vjerojatno zakapane žrtve koje su bile u logoru Dubovac, ali je rekao da on nema ništa s time.

'U logoru Dubovac nikada nisam bio, niti imam išta s njim. Bio sam u kotarskoj policiji koja je uhićivala ljude i pribavljala dokaze. O logoru i sudbini zatočenika odlučivala je uprava logora, Okružna policija, a ne kotarska policija' - dodao je Josip Boljkovac.

Stjepan Mesić kazao je da je čitav slučaj oko Boljkovca zapravo školski primjer pripreme političkog suđenja. Nakon što ga je pitao za zdravlje, Stjepan Mesić ispričao je vic o tome kako je Franjo Tuđman pitao Josipa Boljkovca koliko ima godina, javlja Dnevnik.hr. 'Ne brini Francek, nitko od mojih nije umro prije 95. godine', riječi su kojima je Mesić dovršio vic.

Bivši predsjednik države tijekom posjeta Josipu Boljkovcu naglasio je da je fašizam zločin te da komunizam u svojoj ideji nije loš, samo je neodrživ. 'Nije mi jasno što su to komunistički zločini koje neki kvazipovjesničari vole isticati', rekao je Mesić.