PREDIZBORNO PRODAVANJE MAGLE

Što je sporno u projektu Brijuni rivijera?

31.08.2011 u 07:29

Bionic
Reading

Pozitivna strana projekta Brijuni rivijera je ta da se napušteni objekti stavljaju u funkciju poduzetništva i zapošljavanja, no ovaj projekt, koji lokalna istarska vlast i premijerka Kosor forsiraju u predizbornoj godini, ima brojne nedostatke koji se prešućuju

'Pozitivna strana projekta Brijuni rivijera je ta da se napušteni objekti stavljaju u funkciju poduzetništva i zapošljavanja, no projekt nije transparentan i nije cjelovit', kazao je čelnik Ladonje poduzetnik Plinio Cuccurin

Kako pojašnjava, jedna od 'zamjerki' na račun najvećeg hrvatskog turističkog projekta jest ta da nije osigurana javna rasprava i upoznavanje građana s projektom. Osim toga, kaže Cuccurin, natječaj se raspisuje, a da se ne zna cijena ni površina gradnje. Također, kazao je, nije osigurana prednost prilikom zapošljavanja domicilnom stanovništvu, uključujući i rukovodeća radna mjesta, kao što nije ni domaćim tvrtkama osigurano izvođenje radova.

Proturječan tekst Ugovora o projektu Brijuni rivijera

'Početna cijena zakupa utvrđuje se proizvoljno, temeljem odluke Povjerenstva, a ne po uzoru na Zakon o turističkom zemljištu', kaže Cuccurin, dodajući kako smatra i da je Općini Fažana 'oduzeto' pravo da samostalno raspolaže s naknadom za svoje zemljište budući da ta naknada ide na račun Društva Brijuni rivijera, bez osiguranog mehanizma kako će se potom raspodijeliti na tri grada to jest Pulu, Fažanu i Vodnjan.

Ugovor (op. a. koji je prihvaćen u Puli i Vodnjanu, dok u Općini Fažana nije prošao) je po Cuccurinu proturječan s tekstom budućeg natječaja. Naime, ističe kako ne postoje Detaljni ni Urbanistički planovi uređenja, isto tako nije izvršena parcelacija, nije određena ni ukupna površina mogućnosti gradnje, a napominje i da nije jasno određeno ni pravo prolaza domicilnog stanovništva na pomorskom dobru.

'To znači da ponuđači neće moći dati jasno kvantificiranu ponudu s obzirom na cijenu koju nude za pravo građenja, jer nije određena ukupna površina građenja, budući da je Ugovorom izričito rečeno da će se to urediti nakon natječaja', kaže ovaj iskusni poduzetnik i čelnik IDS-u opozicijske Ladonje, navodeći nadalje kako nije napravljena ni Studija utjecaja takvih objekata na održivost razvoja lokalnog područja, a samim time i na priljev nove radne snage. 'Očito je da ta radna mjesta neće popuniti uglavnom domicilno stanovništvo, već 'uvozno', što se u pravilu dešava kod nekih turističkih društava', kaže Cuccurin, dodajući da je nažalost evidentno kako časna zanimanja kuhara, konobara Istranima nekako i nisu baš popularna.

'Sve u svemu, projekt je dobro zamišljen, ali nije dorađen. Očito je da će se morati doraditi', veli Cuccurin , zaključivši kako je svrha ovako 'nedorađenog i netransparentnog' projekta prvenstveno predizborna.

Hrvatsko društvo arhitekata i Društvo arhitekata Istre negativno ocijenili projekt

Protivnici projekta Brijuni rivijera

Također, i predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić ističe kako je svrha projekta Brijuni rivijera predizborna, no za razliku od Cuccurina, smatra da u tom projektu nema ničeg pozitivnog.

'Nije ga uopće moguće popravljati. Treba ga u potpunosti odbaciti i započeti planirati budućnost i razvoj Pule na način da se uključe raznovrsne djelatnosti i razni korisnici, odnosno tako da se na području veličine kao pola Pule ne razvija monokultura turizma, a zanemaruju sve gradu potrebne funkcije i djelatnosti', kaže Dušica Radojčić, istaknuvši i kako se tu radi o jedino mogućem prostoru za razvoj grada na obali.

'O projektu se govori već 10 godina, a nitko ne zna o čemu se zapravo radi. To nije slučajno, jer se trgovanje najvrednijim prostorom želi obaviti daleko od očiju javnosti. Ako projekt nije u interesu lokalne zajednice, o čemu govori višegodišnje ukazivanje na njegovu štetnost raznih udruga i inicijativa, postavlja se pitanje – u čijem je onda interesu', ocjenjuje pompozni projekt Brijuni rivijera Radojčić, dodajući kako u samom tekstu Ugovora o realizaciji ima mnogo elemenata koji, smatra, otvaraju velik prostor za korupciju. ' Upravo u tim koruptivnim elementima treba tražiti ključ za razumijevanje', veli predsjednica Zelene Istre.

'Priča o rješavanju nezaposlenosti (op. a. otvaranju najmanje dvije tisuće novih radnih mjesta) i okrepljivanju gospodarstva je predizborna floskula jer nije potkrijepljeno nijednom studijom ili analizom ekonomskih učinaka tog projekta', zaključuje Radojčić, napomenuvši i da 'nešto o projektu govori i činjenica da su ga Hrvatsko društvo arhitekata i Društvo arhitekata Istre, kao krovne udruge struke, negativno ocijenile'.