SVAĐA OKO VRTIĆA

SDP-ovci u klinču s Bandićem zazivaju Kosor

30.08.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Zagrebačka Skupština iscrpila je sve pravne mogućnosti protiv 'šerifa' Milan Bandića i njegova dohodovnog obračunavanja cijena vrtića. SDP-ovci su stoga na današnjoj sjednici Kontrolnog ureda u pomoć pozvali premijerku Jadranku Kosor jer je trakavica oko vrtića prerasla gradske okvire

Nakon što su jučer uplatnice po Bandićevu modelu dočekale roditelje u dječjim vrtićima, članovi Skupštine tj. Kontrolni ured sazvao je za danas hitnu sjednicu, i to s jednom točkom dnevnog reda: cijena vrtića. Iako su oči bile uprte u njih, barem velikog broja novinara i roditelja 33 tisuće zagrebačke vrtićke djece, političko prepucavanje bilo je glasnije od odgovora koliko platiti vrtić i kako protiv samovolje Milana Bandića.


Zaključak je kako je dohodovni cenzus nelegalan jer nije u skladu s odlukama Skupštine te kako Bandić na silu provodi samovolju kao na Divljem zapadu, kako je kazao SDP-ovac Mirando Mrsić. Roditeljima su savjetovali da uplatnice ignoriraju te istaknuli kako i dalje trebaju plaćati dosadašnju cijenu vrtića od 200 tj. 400 kuna. Kako treba ispuniti nove uplatnice, roditelji će moći vidjeti na internetskim stranicama Skupštine kada postave upute.

Predizborno prepucavanje

Sjednica, na kojoj se nije pojavio ni gradonačelnik, ni njegova zamjenica niti pročelnik Ivan Lovrić, nalikovala je predizbornom odmjeravanju snaga SDP-a i HDZ-a. Iako su raspravljali o konkretnoj i izuzetno važnoj temi, većina ih je ipak završila na međusobnom stranačkom optuživanju. A putra na glavi imaju i jedni i drugi. SDP-ovci su lopticu pokušali prebaciti na HDZ-ovu premijerku te ustvrdili kako oni Bandiću ne mogu ništa jer cijela država ne funkcionira kako bi trebala.

'Gradonačelnik protuzakonito šalje uplatnice, prijeti izbacivanjem djece i smije se u lice pravne države koja na to žmiri', utvrdio je SDP-ovac Tomislav Saucha. Iako su tri Vladina ministarstva dala svoja mišljenja prije ljeta o ovoj temi i sva tri idu na ruku Skupštini, Saucha kaže da je Vlada odlučila problem ignorirati i sve svaliti na Skupštinu. 'Ovo je primjer razbojništva na koje nitko ne želi reagirati. Mi smo sve učinili', zaključio je.

Margareta Mađarić iz HDZ-a
nije ostala kratkih rukava u političkom prepucavanju pa je Sauchu podsjetila na ne tako davnu ljubav između Bandića i SDP-a. 'Ovo je o tipično za SDP. U nedostatku argumenata kriva je Vlada. Sjetite se samo kako je Zoran Milanović rekao: Bandić je najbolje što SDP može ponuditi gradu', kazala je Mađarić.

SDP-ovci su se pak složili kako premijerka ne želi Bandića na neki način (nisu rekli koji) sankcionirati jer je navodno s njim u sprezi za predstojeće parlamentarne izbore.

Sporna akontacija

Iako je gradonačelnik naznačivši na uplatnice za vrtić kao akontacijsku ratu najvjerojatnije našao rupu u zakonu, potpredsjednica Skupštine Morana Paliković Gruden rekla je kako se akontacija ne može naplatiti za uslugu koja je potrošena već za onu koja tek slijedi.

'Kada je Bandić vidio da ne može osporiti odluku skupštine, počeo je izigravati zakonsku proceduru i smišljati akontacijski postupak. Djeca nisu plin i struja da se računa hoće li pojesti tri banane više ili dvije krafne manje', rekla je Paliković Gruden.

'One su nelegalne i roditeljima jasno treba reći da im netko na osnovi takve platne liste može u 11. mjesecu obračunati više ili manje', zaključila je.

HDZ-ove zastupnice Margareta Mađarić i Danira Nakić Bilić zaključile su kako su SDP-ovci neodgovorni jer roditeljima daju lažnu nadu, ali ih i navode na neplaćanje vrtića kako što su prije dva mjeseca pozivali ravnateljice dječjih vrtića da ne sakupljaju dokumentaciju za novi obračun cijena.

Predsjednik Kontrolnog ureda Josip Kregar na kraju je pročitao zaključak koji je prihvatila većina članova u kojem stoji da je na snazi odluka Skupštine iz travnja te kako je cijena vrtića 200 tj. 400 kuna.