NAJBOLJE OD LJETA

Do kraja tjedna lijepo i toplo do +32

30.08.2011 u 10:31

Bionic
Reading

Nakon prošlotjednih neuobičajenih vrućina sjeverni su vjetrovi u Hrvatsku donijeli znatno ugodnije temperature koje će se zadržati sve do početka sljedećeg tjedna, najavljuju prognostičari

U srijedu će na kopnu biti djelomično ili pretežno sunčano, no ujutro će u kotlinama i dolinama rijeka ponegdje biti kratkotrajne magle. Vjetar će biti većinom slab. Jutro će biti svježe s temperaturama od 11 do 16, a po gorskim kotlinama i malo nižim. Najviša dnevna većinom će se kretati između 26 i 30 stupnjeva Celzijevih.

Na Jadranu će u srijedu biti pretežno sunčano uz malu mogućnost slabih popodnevnih pljuskova u zaobalju. U noći će puhati slaba bura, koja će podno Velebita biti umjerena. Danju će puhati većinom slab do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature bit će između 29 i 32° C.

Četvrtak kontinentalnoj Hrvatskoj donosi izmjenu sunca i oblaka. Postojat će mala mogućnost pokojeg kraćeg pljuska na sjeverozapadu ili u Gorskom kotaru. Temperatura zraka neće se značajnije mijenjati.

Na Jadranu će se u četvrtak nastaviti sunčano vrijeme, no u Zagori će popodne biti promjenjive naoblake. Ujutro će puhati burin, a danju umjeren vjetar zapadnijih smjerova. Jutro će biti samo malo svježije, a najviše dnevne temperature od 28 do 32° C.

U petak bi u kopnenom području moglo biti više oblaka uz mogućnost kratkotrajnih kiša ili pljuskova s grmljavinom. Temperature će uglavnom biti između 25 i 30° C.

Na Jadranu će u petak biti pretežno ili djelomično sunčano i većinom suho, a temperature bi mogle dosegnuti i koji stupanj iznad 30.

Idealan vikend za izlete

Lijepo vrijeme zadržat će se i tijekom vikenda pa slobodno planirajte izlete na more, rijeke ili jezera. U subotu se u cijeloj Hrvatskoj očekuje pretežno sunčano, u unutrašnjosti s mjestimično umjerenom naoblakom. Bit će suho i vrlo toplo uz dnevne temperature od 28 do 32° C.

I u nedjelju će biti pretežno sunčano uz nešto više oblaka u kopnenom području. Temperatura zraka bit će slična ili stupanj dva viša.

Prema sadašnjim podacima čini se da bi i sam početak sljedećeg tjedna mogao biti suh i vruć, međutim, u njegovu nastavku moglo bi doći do promjene vremena.

Biometeorološke prilike narednih će dana uglavnom biti povoljne, no UV zračenje će biti relativno visoko, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Po meteorološkom računanju jesen počinje u četvrtak, 1. rujna, a astronomski 23. rujna u 11 sati i četiri minute - u tom trenutku Sunce će na svom prividnom kretanju po nebeskoj sferi presjeći nebeski ekvator i krenuti prema južnoj polutki. Sunčeve zrake padat će okomito na ekvator, pa će dan i noć na Zemlji jednako dugo trajati (jesenska ravnodnevnica).

Nekoliko izreka iz pučke meteorologije najavljuju da bi nam i ovogodišnja jesen mogla biti lijepa i topla.

'Kolovozom kada cvatu ruže, lijepa jesen trajat će duže.'

'Kako se vrijeme zadnjeg dana kolovoza pruži, tako se i jesen drži.'

Dana 28. kolovoza 1896. zabilježeno je jako nevrijeme i povodanj na zapadnom dijelu otoka Brača.

Dana 29. kolovoza 1995. na sjevernom Velebitu palo je pet centimetara snijega.