DOKUMENTI EU PROMATRAČA

Vijeće EU bez komentara o zahtjevu Gotovinine obrane

24.03.2009 u 22:06

Bionic
Reading

Tajništvo Vijeća Europske unije odbilo je komentirati zahtjev obrane generala Ante Gotovine da Haški sud ponovno zatraži od EU-a da dostavi dokumente promatračke misije EU-a, ističući da ne želi ulaziti u pojedinosti slučaja koji je u tijeku pred ICTY-jem

'Jedino mogu reći da imamo odličnu suradnju s ICTY-jem, kojemu je dostavljeno sve što je tražio. Što se tiče konkretnog slučaja ne želimo ulaziti u pojedinosti dok je postupak u tijeku', odgovorila je Cristina Gallach, glasnogovornica glavnog tajnika Vijeća EU-a i visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane na upit Hine da komentira zahtjev obrane generala Gotovine.

Obrana generala Ante Gotovine zatražila je u prošli petak od Haškog suda da Europskoj uniji ponovi zahtjev da dostavi dokumente za potrebe suđenja koje se pred Sudom vodi protiv njihova branjenika. Odvjetnički tim od Vijeća EU-a traži dnevnike Europske promatračke misije iz 1995. Riječ je o ukupno 95 dokumenata koje, prema odvjetnicima, Vijeće EU-a nije dostavilo prema prvom zahtjevu Haškog suda od 28. veljače 2008.

Kako stoji u podnesku obrane, na prvi zahtjev EU nije odgovorio na odgovarajući način te obrani nije dostavio 95 traženih dokumenata ili su oni bili toliko redigirani da se nisu mogli koristiti u protuispitivanju svjedoka tužiteljstva. Na temelju iskaza svjedoka jasno je da su ti dokumenti postojali te se činjenicom da nisu dostavljeni obrani krši nalog Suda i pravo optuženika na pošteno suđenje, naveli su Gotovinini odvjetnici.