KOSOVO I ANTIFAŠIZAM

Josipović brani Kosor i Karamarka

26.08.2011 u 14:25

Bionic
Reading

'Potpuno je jasno da Hrvatska vodi principijelnu politiku te sa svim svojim susjedima, naravno i sa Srbijom, želi što bolje odnose, a s druge strane, priznali smo Kosovo i tako se i ponašamo'

'Mislim je da naša cjelokupna vanjska politika, pa i ona regionalna, koja je u nadležnosti Vlade i mene kao predsjednika Republike, na tom tragu te da nema razloga da itko bude nezadovoljan onim što je rekla gospođa premijerka', izjavio je u Dubrovniku na dodjeli nagrada Orlando u Kneževu dvoru predsjednik Republike Ivo Josipović.

A na upit kako komentira dubrovačku izjavu ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da se srami kada mu kažu da je antifašist jer je on antikomunist, predsjednik Josipović je rekao:

'Mislim da nije baš tako rekao. Istaknuo bih da je antifašizam, i to naš Ustav kaže, uz Domovinski rat temeljna odrednica naše povijesti i naše današnje države. Ja sam ponosan na antifašizam i ponosan na Domovinski rat te sve one ljude koji su časno sudjelovali i na strani antifašizma i na strani Domovinskog rata i naše obrane. Bilo je onih stvari koje se nisu trebale dogoditi i u okviru antifašizma i Domovinskog rata, ali to svi znamo i to ne umanjuje povijesno značenje ni antifašizma ni Domovinskog rata. Mislim da je ona osnovna ideja domoljublja i obrane svog doma ljubav prema svom narodu te da je to temelj i jednog i drugog dobra', rekao je predsjednik.

Na pitanje o rastu BDP-a predsjednik je rekao da misli da taj rast nije dovoljan da bismo mogli reći da izlazimo iz krize.

'Ja bih volio da je rast puno veći', zaključio je predsjednik na dodjeli nagrada Orlando, na kojoj je uz gradonačelnika Dubrovnika Andru Vlahušića i župana dubrovačko-neretvanskog Nikolu Dobroslavića bio i saborski zastupnik HDZ-a Frano Matušić.