DEPEŠE AMERIČKE AMBASADE

'Hrvatska je mala, ograničenih mogućnosti i skromnog doprinosa'

26.08.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Brojne depeše američkog veleposlanstva u Zagrebu, koje je ovih dana objavio Wikileaks, još danima će u Hrvatskoj pobuđivati široke rasprave iako se zapravo u njima ne nalazi ništa naročito spektakularno

Pomoću slučaja pobune stjuardesa u Croatia Airlinesu u veljači prošle godine američki veleposlanik u svom zaključku piše šefovima da to pokazuje disfunkcionalnu ulogu države u hrvatskom gospodarstvu.

Pozivajući se na riječi šefa Croatia Airlinesa Tončija Peovića, u veleposlanstvu zaključuju da je Vlada nepripremljena na potencijalni kolaps zračnoga prijevoznika i ekonomsku štetu koju bi prouzročio takav događaj. Hrvatska si ne može priuštiti propast zračnog prijevoznika u godini kada mora uvjeriti zemlje članice EU-a, u jeku sve veće zabrinutosti zbog grčke dužničke krize, da hrvatska ekonomija dobro stoji, stoji u depeši poslanoj u Washington. Iako će se Croatia Airlines najvjerojatnije izvući iz ovoga slučaja, indikativna je disfunkcionalna uloga države u ekonomiji i nemogućnost da se efektivno odgovori na izazove ekonomske krize, pisali su u američkoj ambasadi.

Prenose i Peovićeve riječi o tome da su u Croatia Airlinesu nužna otpuštanja da bi mogao poslovati pozitivno, ali zbog političkih razloga ne može ih provesti, te navode da im je Peović rekao da mu resorni ministar Božidar Kalmeta ne može pomoći zbog svoje loše političke situacije. Kažu da je Kalmeta jedan od najmoćnijih vođa vladajućeg HDZ-a, ali je njegov utjecaj u posljednje vrijeme oslabio zbog brojnih skandala i optužbi da loše vodi Ministarstvo prometa, kao i optužbi za umiješanost u korupciju.

Zanimljiva je i depeša u kojoj se Ivo Sanader žali Amerikancima zbog pisanja hrvatskih novinara o aferi Verona, nakon što je otkriveno da su Miomir Žužul, tadašnji šef Uprave Plive Željko Čović i tadašnji premijer Ivo Sanader u Veroni dogovarali prodaju Plive američkoj tvrtki Barr. Američki veleposlanik zaključuje da će odnosi s Hrvatskom ostati jaki bez obzira na to hoće li Barr kupiti Plivu ili neće te da bi o gospodarstvu trebali odlučivati dioničari tvrtki.

Kad smo već kod Sanadera, zanimljivo je uočiti da se u depešama uopće ne spominju nikakve 'insajderske' informacije o ostavci Ive Sanadera te veleposlanik samo navodi štura izvješća o događajima.

Prilikom posjeta Ive Sanadera Americi 2006. godine, američki veleposlanik piše središnjici o zemlji iz koje Sanader dolazi i na samom početku navodi: Hrvatska je mala zemlja. Njezin doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti uvijek će biti skroman, njezine mogućnosti angažiranja su ograničene i njezino tržište minorno.

Jedna od najzanimljivijih opaski nalazi se u komentaru američke ambasade o antikorupcijskoj borbi u Hrvatskoj. Godinama je Bajić bio ekstremno neodlučan i za formalno otvaranje istrage, a kamoli za podizanje optužnica protiv visokorangiranih dužnosnika ako nije imao kristalno jasan slučaj, stoji u komentaru američke ambasade. U depeši su Amerikanci napisali da je nakon otvaranja slučaja Hypo banka Bajić ocijenio da ima solidne dokaze protiv Sanadera.