LADONJA PROZIVA IDS

'Godinama se znalo za nepotizam, ali nitko nije reagirao'

25.08.2011 u 19:37

Bionic
Reading

Kaznene prijave protiv bivšeg i sadašnjeg rektora te tri ugledne profesorice zbog lažiranja diploma i nepravilnosti kod zapošljavanja, bile su povod današnjoj Ladonjinoj konferenciji za novinare, na kojoj su za ne uvođenje reda na pulskom Sveučilištu prozvali vladajući IDS

'Upravo su nepotizam, obiteljske, ali i političke veze, najviše dovele do nesavjesnog rada i nekvalitetnog zapošljavanja pa se događalo da se zapošljavaju kandidati s mnogo nižim prosjecima od ostalih kandidata', kaže Filip Zoričić iz pulskog ogranka Ladonje, dodajući da je još prije godinu dana ukazivao na netransparentnost u radu Sveučilišta, a danas i kaznena prijava potvrđuje kako se nekima plaćaju doktorati, dok mnogi drugi nemaju pravo pristupa Sveučilištu, pa sami sebi plaćaju doktorat i ostale troškove.

'Na sve te naznake, još imamo i falsificiranje diploma, a brojka od 43 lažne diplome bila bi velika i za zagrebačko sveučilište. Zapravo je nevjerojatno da takvi ljudi vode Sveučilište, ali ne osuđujemo nikoga dok sud ne dokaže njihovu krivnju', komentirao je Zoričić ispred Ladonje aktualne kaznene prijave na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile.

Kako smatra, godinama se znalo kako se radi na Sveučilištu, međutim, do ove prijave policije nitko iz vlasti nije reagirao. 'Sveučilište mora raditi transparentno i zapošljavati najkvalitetniji kadar kako bi se samo razvijalo u što boljem pravcu', napomenuo je, istaknuvši i kako se u Ladonji nadaju da će s ovom prijavom taj proces napokon započeti.

'Sveučilište je jedan od projekata sadašnje IDS-ove vlasti pa nam nije jasno zašto nisu bili odlučniji kada se odavno zna da je situacija na Sveučilištu u neredu. Isticali smo kako je neprimjereno da se Rektorat prvi seli u nove prostorije u iznosu od 500 tisuća kuna, dok su studenti bez svojih osnovnih uvjeta i to je bio dovoljan znak da vlast reagira', smatra Zoričić.

IDS: Miješanje političke stranke u rad Sveučilišta bilo bi kršenje Ustava

'Želimo naglasiti da je autonomija Sveučilišta ustavna kategorija. Samom tom činjenicom što je uvrštena u temeljni akt Republike Hrvatske, smatramo skandaloznim pokušaj miješanje jedne političke stranke u procese i donošenje odluka na Sveučilištu Juraj Dobrila', navodi se u priopćenju koje potpisuje Duško Kišberi iz Ureda za odnose s javnošću IDS-a.

Kako kažu, u IDS-u smatraju da je navedenu tematiku kaznenih prijava, koje su podnesene protiv pojedinih osoba na Sveučilištu, potrebno rješavati unutar institucija koje su zadužene za to.

'S današnjim izjavama, Ladonja i njezino čelništvo, predvođeno gospodinom Cuccurinom, pokazali su kako oni interpretiraju Ustav Republike Hrvatske te činjenicu da bi oni, ako bi bili u mogućnosti, osobno 'odlučno rješavali', kaže se u priopćenju koje je i očito 'bačena rukavica' Ladonjinom čelniku Pliniju Cuccurinu.